De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer . U vraagt een nieuwe tenaamstellingscode aan via de knop 'Tenaamstellingscode aanvragen'. U kiest voor 'Alleen tenaamstellingscode aanvragen'. U betaalt de kosten via iDEAL .
U kunt de meldcode terugvinden op uw kentekencard ( onder het kenteken ), op de overschrijvingspapieren of op kentekenbewijs deel 1B. Meestal staat het chassisnummer ook vermeld op het voorruit, onder de motorkap of aan de binnenzijde van uw portier.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Een caravan of camper gekocht, of verkocht met een gewicht hoger dan 750 kilo? Dan moet je als nieuwe eigenaar het kenteken op naam laten zetten. Overschrijven regel je bij een Kentekenloket, een RDW-erkend autobedrijf . Binnen een paar minuten zet het ervaren personeel een caravan al op naam.
De kosten van een caravanverzekering variëren tussen € 120,- en zo'n € 800,- per jaar voor een gemiddelde caravan. De kosten van een caravanverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd van de caravan en de gewenste dekking.
Als uw caravan goed onderhouden is, heeft u daar op de camping geen zorgen over. Het advies is om elke twee jaar een BOVAG Onderhoudsbeurt te doen, zodat u zeker weet dat uw caravan, vouwwagen of camper in goede conditie blijft.
Wanneer je op reis gaat met een caravan is het van belang om te weten of je auto deze mag trekken. Dit staat in de meeste gevallen vermeldt op je kentekenbewijs. Daar staat op wat je auto geremd en ongeremd mag trekken. Geremd betekent met een aanhanger die een eigen remsysteem heeft, zoals de caravans dat hebben.
Als u een aanhanger of caravan in uw bezit hebt zijn er situaties waarin u het voertuig moet laten keuren om er op de weg mee te mogen rijden. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs.
Caravans met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (die met inbegrip van lading meer mogen wegen dan 750 kg) moeten zijn voorzien van een VIN-nummer, een kenteken(plaat) en kentekenbewijs. De gegevens in het kentekenbewijs moeten overeenstemmen met de gegevens van de caravan.
Als u uw aanhanger of caravan (zwaarder dan 750 kg) verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper de aanhanger of caravan op zijn naam overschrijft en u als verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt.
Mocht u besluiten om de caravan particulier te verkopen, dan is het advies om het overschrijven te doen bij een Kentekenloket of RDW balie. Uiteraard moet u de papieren en sleutels pas overhandigen als ook de betaling geregeld is.
De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Het chassisnummer staat meestal op de rechterkant van de chassisbalk ongeveer 50 cm voor de as. Het chassisnummer heet ook wel het VIN nummer. Als je het chassisnummer niet kan vinden dan staat in het kentekenbewijs van je caravan waar het VIN nummer, oftewel chassisnummer, is ingeslagen.
FABRICAGEJAAR VAN UW STACARAVAN
Enkele tips om het chassisnummer van uw stacaravan te vinden. De sticker met het chassisnummer bevindt zich ter hoogte van de dissel of de trekstang (kant voor) en op de wand van het meubel onder de gootsteen.
Een caravan die je achter je auto trekt, is automatisch meeverzekerd via je WA-verzekering. Dat betekent dat schade die je toebrengt aan een ander (bijvoorbeeld bij achteruit parkeren) is gedekt. De caravan maakt, mits aangekoppeld, tenslotte deel uit van je auto.
Omdat je voor de meeste caravans geen wegenbelasting betaald heeft het ook geen zit om deze te schorsen. Alleen grote bakbeesten , caravans met een gewicht van boven de 3500 kilo die ook wegenbelasting betalen en APK plicht hebben kun je wel schorsen.
De kentekenplaatplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Tot 1 januari 2025 hoeven geregistreerde (land)bouwvoertuigen, die niet sneller kunnen of niet sneller rijden dan 25 km/u, nog geen kentekenplaat te voeren.
Ongeremde aanhangwagens hebben altijd een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 750kg. Dat is inclusief het gewicht van de aanhanger zelf. Geremde aanhangwagens bestaan met een MTM van 750kg, deze aanhangers zijn interessant voor eigenaars van auto's met een trekvermogen van minder dan 750 kg ongeremd.
Een belangrijk verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger zit in de maximale toegelaten massa. Binnen Europa mag deze massa bij een ongeremde aanhanger niet boven de 750 kilogram uitkomen. Kies je voor een geremde aanhanger, dan mag de massa hiervan wel boven de 750 kilogram liggen.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
De kosten van een Bovag caravan keuring, hangt af van wat er uit de keuring komt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 150-300 euro. De kosten hangen uiteraard ook af van de staat van uw caravan en of u periodiek de keuring doet.
Als je een nieuwe caravan hebt gekocht ben je niet verplicht om voor de caravan een verzekering af te sluiten. Voor schade die je aan anderen toebrengt met jouw caravan ben je verzekerd met: De verplichte WA-autoverzekering: als je caravan is gekoppeld aan jouw auto. Ook ben je verzekerd als de caravan losschiet.
U wilt weten of er een wettelijke keuring is voor caravans. Er bestaat geen APK of andere wettelijke keuring voor een caravan of aanhanger.