Vanuit het Ottomaanse Rijk betuigde Nasi steun aan Willem van Oranje. De bondgenootschap tussen het Ottomaanse Rijk en de opstandelingen in de Nederlanden ging niet onopgemerkt voorbij. In hetzelfde jaar werden er namelijk een aantal hagenpreken (een kerkdienst in de open lucht) gehouden.
Het gebied lag verspreid over Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in het huidige Egypte, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Macedonië, Palestina, Jordanië, Syrië en Libanon. Het strekte zich uit van het zuiden van Algerije tot aan de rivier de Donau.
In 1612 was het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, het eerste land ter wereld dat de soevereiniteit van de Republiek der Verenigde Nederlanden officieel erkende.
EEN RIJK IN BLOEI (1400 – 1600) EN VERVAL (1600 – 1800) Het Osmaanse Rijk evolueert tot de sterkste grootmacht in de regio door een sterk centraal gezag: de sultan bezit alle macht en heeft politiek, economie en cultuur onder controle. Hij is een absolute vorst: alle macht zit bij de sultan die alleen kan beslissen.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije.
Turkije is daarmee na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste bron van kennismigranten voor Nederland. Sinds de toetreding van Bulgarije tot de EU in 2007 zijn enkele tienduizenden Bulgaren van Turkse afkomst naar Nederland gekomen.
Het Osmaans of Ottomaans-Turks was een variant van het Turks die in het Ottomaanse Rijk werd gebruikt. De taal was vooral voor administratief en literair gebruik en bevatte veel leenwoorden uit het Perzisch, dat op zijn beurt weer veel uit het Arabisch heeft overgenomen.
De Turken brachten de islam en de Turkse taal naar Turkije.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
Marokko valt uiteen in kleine Berberrijkjes, maar wordt nooit geannexeerd door het Ottomaanse Rijk. Pas in de zeventiende eeuw kan Moulay al-Rachid het rijk herenigen. Onder zijn broer Ismail al-Samin stichten de sjarifen (afstammelingen van de profeet Mohammed) een dynastie die in Marokko nog altijd aan de macht is.
In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat, de Bataafse Republiek genoemd (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland.
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.
Nederland is al 250.000 jaar geleden ontdekt, maar niet door één ontdekkingsreiziger. Het is ontdekt door verre voorouders van de mens, vroege Neanderthalers. Zij trokken in kleine groepjes Nederland binnen. Ze woonden niet op één plek, want ze moesten jagen en eten verzamelen om te overleven.
Turkije bestond vroeger uit het schiereiland Anatolië (het huidige Aziatische deel van Turkije) en Thracië (het huidige Europese deel van Turkije). In Turkije hebben verschillende volken, zoals de Byzantijnen, de Seltsjoeken en de Ottomanen geleefd, waardoor het land een rijke cultuurhistorie en oude tradities heeft.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922. Het was gesticht door de Oğuzturken onder Osman I, de stamvader van de Ottomaanse dynastie en naamgever van dit rijk.
Zoals gezegd was het eens zo machtige Ottomaanse Rijk in verval. Het rijk brokkelde af als gevolg van interne spanningen en buitenlandse bemoeienissen, in economisch opzicht was er sprake van stagnatie. De Turken hadden de macht over de Middellandse Zee verloren en daarmee hun positie in de internationale handel.
In Medina, de eerste islamitische staat, werden het jodendom en het christendom officieel erkend, maar andere geloven en ook atheïsme werden niet verboden.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Het Turks lijkt het meest op het Osmaans. Het grootste verschil zit hem in het schrift. Het Osmaans wordt geschreven in het Arabische schrift en het Turks in het Latijnse schrift. Ook is het Osmaans meer beïnvloedt door leenwoorden vanuit het Arabisch en Perzisch.
Op 1 november 1922 kwam er een einde aan het Ottomaanse Sultanaat. Mehmet VI 'Vahideddin' werd geboren op 14 januari 1861 te Istanbul.
Iran en Turkije worden door velen ook vaak als Arabische naties beschouwd, maar zij maken officieel geen deel uit van de groep, omdat men daar respectievelijk Farsi en Turks spreekt. Die verwarring komt doorgaans voort uit het feit dat men in deze landen grotendeels islamitisch is, zoals ook in de Arabische landen.