Voortaan kan je ook kokosmelk bij Lidl verkrijgen. Gewone kokosmelk of de light variant? Met wat kook jij het liefst? | Facebook.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje. Kies voor soorten die bestaan uit kokosmelk-extract en water.
Kies bij voorkeur ongezoete kokosmelk. Bij het openen van het blikje zit er meestal een dik laagje bovenop, de kokoscrème. Dit bevat het meeste vet en eiwit, in vergelijking met de melkachtige vloeistof die je eronder vindt. Een goed blikje kokosmelk heeft een dikke laag kokoscrème bovenop.
Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokosvet kun je, na openen, nog 3 tot 6 maanden buiten de koelkast bewaren.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Heb je een heerlijke curry met kokosmelk bereid, maar blijft een deel over? Dat kun je prima invriezen!
Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Is de kokosmelk in je blik hard geworden? Dat kan goed kloppen. Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat. Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand.
Om zo te drinken? Er zullen weinig mensen zijn die zo een blik kokosmelk achterover slaan: het is nogal zwaar op de maag en heeft een uitgesproken kokossmaak. Maar voor bepaalde gerechten in de keuken is het ideaal.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Kokosdrink komt in de verste verte niet in de buurt van de voedingswaarde van melk en is geen goede vervanger. Het bevat nauwelijks eiwit en er worden geen vitamines of mineralen aan toegevoegd. Bij andere melkvervangers is dit vaak wel het geval. Daarnaast bevat het soms meer verzadigd vet dan gewone melk.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
kokosmelk bevat de vitaminen C, E en B. Vitamine C en E kunnen helpen om het immuunsysteem te stimuleren en B-vitamines zijn verantwoordelijk voor de energie van uw cellen. Kokosmelk is verder rijk aan magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kortom: Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigde vetten genaamd middellange keten triglyceriden. Het bevat ook veel andere voedingsstoffen. Er zijn bewijzen dat de middellange keten triglyceriden (MCT's) in kokosmelk kunnen helpen bij het afvallen, de lichaamssamenstelling en spijsvertering.
Het vaste stuk is nu bobbelig en soort van droog en het vocht is wittig/grijzig.
Omdat kokosmelk geen zuivelproduct is, kunt u het vrij gemakkelijk verwarmen en opwarmen met de kookplaat of de magnetron.
Pompoensoep met kokosmelk invriezen
Deze soep kun je heel goed invriezen. Gebruik kleine bakjes als je zo af en toe soep als tussendoortje wilt eten. Altijd makkelijk om iets in de vriezer te hebben staan!
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Grotendeels bestaat kokosmelk uit vet, namelijk voor 17 gram per 100 ml tenzij je de lightversie neemt, deze bevat 5,7g aan vet per 100 gram en slechts 64kcal. Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk.
Bij kokosmelk wordt er al snel gedacht aan de vloeistof dat zich in een kokosnoot bevindt, maar dat is juist kokoswater. Kokosmelk wordt geproduceerd door het kneden van geraspte kokos met water, dit mengsel wordt dan uitgeknepen waardoor er een melkachtige vloeistof ook wel kokosmelk genoemd ontstaat.
Blikjes kokosroom kun je verdunnen met water als je denkt dat je gerecht te romig/machtig wordt. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscrème kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt.
Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Mayonaise, ketchup, curry, mosterd
Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is en bewaar na het openen in de koelkast.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.