Door de invloed van chemotherapie op het slijmvlies, kunnen uw ogen droog en branderig aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw ogen juist meer gaan tranen. Na afronding van de behandeling met chemotherapie, zullen deze klachten overgaan. Heeft u veel last van droge ogen, dan kunnen oogdruppels voorgeschreven worden.
Gevolgen op lange termijn
Onvruchtbaarheid. Hartfalen. Geheugen- en concentratiestoornissen (chemobrein)Neuropathie aan handen en voeten.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Chemotherapie tast behalve de kankercellen ook gezonde cellen aan. Er kunnen daardoor tijdelijk bijwerkingen optreden. Vooral snelgroeiende gezonde cellen zoals beenmerg- en bloedcellen, haarcellen en het slijmvlies van het spijsverteringskanaal en de voortplantingsorganen zijn er gevoelig voor.
Chemotherapie heeft invloed op je spiercellen. Door een behandeling met chemotherapie kun je stijver worden en je minder sterk voelen. Ook kost chemotherapie veel energie. Misschien voelt het logisch om veel rust te houden als je je niet fit voelt.
Vaak is er iets aan de vermoeidheid te doen of kun je de vermoeidheid draaglijker maken. Vermoeidheid door chemotherapie voelt anders dan gewone vermoeidheid en kan je plotseling overvallen.Je lichaam voelt dan zwaar als lood en je hebt niet altijd fut om dingen te ondernemen. Dit kan heel vervelend zijn.
Extra goed schoonmaken en zorgvuldig omgaan met besmet wasgoed zijn belangrijk in de eerste week na de chemokuur. Zo voorkom je dat je als naaste of mantelzorger in aanraking komt met de resten van chemotherapie.
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
Bij de meeste vormen van chemotherapie is 1,5 liter drinken per dag genoeg. Dit is evenveel als je normaal gesproken zou moeten drinken. Je hoeft niet alleen water te drinken. Ook koffie, thee, zuivel en sap telt mee.
Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht.Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.
Een chemotherapie kan ook palliatief zijn als de kanker niet kan worden genezen. Ze kan de ziekte vertragen door de tumor te verkleinen, door uitzaaiingen te vernietigen of hun aantal te verminderen. Zo kan de levensverwachting soms met meerdere jaren verlengd worden.
Na de chemotherapie
Meestal kijkt de arts na 2 of 3 chemokuren of de behandeling goed gaat en de tumor kleiner wordt. De tumor kan ook even groot zijn gebleven. Soms werkt de chemokuur niet. Als dat zo is bespreekt uw arts de mogelijkheden met u.
Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend.
Ons advies
Eet of drink geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan als je chemotherapie krijgt. Vraag bij andere medicatie altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken. Rondom chemotherapie mag je gewoon (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.
Ben je genezen van kanker na de behandeling met chemotherapie? Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen.
2 op de 3 patiënten die chemo therapie ondergaan, krijgen te maken met reuk en/of smaakveranderingen. Veranderingen in reuk en smaak vermogen zijn vaak tijdelijk en verdwijnen bijna altijd binnen een aantal weken tot maanden na de behandeling. Smaakveranderingen komen vaker voor dan reukveranderingen.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Gezond eten en bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Verdeel je activiteiten wel over de dag en bouw rustpunten in. Probeer minimaal 1 uur per dag te bewegen, als dat lukt.
Was de avond te lang en de nacht te kort (lees: je hebt een kater), dan is een glas water de ideale eerste hulp. Maar ook als er geen alcohol aan te pas kwam, is een glas water mogelijk wat je nodig hebt om je sufheid te verhelpen. Mogelijk ligt dehydratie immers aan de basis.
Om de conditie te verbeteren kan gedacht worden aan wandelen, fietsen en zwemmen. Deze vormen van duurtraining zijn ook geschikt om verlies van spierkracht en spiermassa te verminderen, maar er zijn aanwijzingen dat krachttraining zoals trainen met gewichten hierbij beter werkt.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
Behandelingen als chemotherapie en bestraling maken kankercellen kapot. Maar soms beschadigen ze ook gezonde cellen. Beschadigde cellen moeten weer herstellen en dode kankercellen moeten opgeruimd worden. En dat kost het lichaam energie.
De medicijnen die vaker een polyneuropathie veroorzaken zijn platinumverbindingen (bijvoorbeeld cisplatinum, carboplatin), taxanen (bijvoorbeeld taxol), vinca alkaloiden (bijvoorbeeld vincristine) en thalidomide. De kans op het ontstaan van een polyneuropathie neemt toe bij een hogere dosis van de chemotherapie.
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.