Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Appelsap is een drank die, ook al is die vers geperst of met zelfgekweekte appelen gemaakt, veel suikers en weinig nuttige stoffen bevat. Zie het een beetje als frisdrank. Daarom raad ik aan om er maar maximaal één glas per dag van te drinken.”
Appels zijn goed voor je hart
Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast hebben ze veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
De studie toont aan dat verbindingen in appels en appelsap op vrijwel dezelfde manier werken als rode wijn en thee om een van de processen die leiden tot hartziekten te vertragen . Deze verbindingen werken als antioxidanten om de afbraak van LDL of "slechte" cholesterol te vertragen.
Appelsap zorgt ervoor dat je bloed iets dikker wordt waardoor je minder bloed zult verliezen. Minder bloedverlies betekend minder inkt die mee afgevoerd wordt uit de huid.
Het is geweldig dat je probeert om minder frisdrank te drinken, maar vruchtensap is niet de beste vervanger . "Hoewel de vitaminen, mineralen en antioxidanten in vruchtensap het een nutritioneel voordeel geven ten opzichte van frisdrank, kan het dezelfde of meer suikers en calorieën bevatten," zegt Maxine Siegel, RD, die het voedseltestlab van CR leidt.
Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen in appelsap? Vitamine C: Appelsap is een bron van vitamine C, een belangrijke antioxidant die kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Kalium: Het bevat ook kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de regulatie van de bloeddruk en de werking van spieren en zenuwen.
Overmatig drinken van appelsap kan leiden tot gastro-intestinale problemen, zoals diarree en winderigheid . Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van sorbitol en fructose in appelsap aanhoudende diarree kan veroorzaken.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Appelsap
Dat komt omdat het sap hoge niveaus van gunstige stoffen bevat, waaronder antioxidanten en polyfenolen, die helpen om cholesterol en ontstekingen in de bloedvaten te verminderen. Omdat hoog cholesterol en hypertensie nauw met elkaar verbonden zijn, is het logisch dat het verlagen van de een de ander kan verminderen .
Drink geen of minder alcohol. Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn.
Van de verschillende soorten heeft troebel appelsap de hoogste antioxidanten. In een onderzoek werd ontdekt dat het 2-5 keer zoveel antioxidanten bevat als helder appelsap ( 20 ). Appelsap is er in zowel heldere als troebele varianten. Hoewel beide soorten antioxidanten bevatten, bevat troebel sap tot 2-5 keer meer.
Een appel bevat antioxidanten, deze worden ook wel flavonoïden genoemd. Deze stofjes werken ontstekingsremmend en verlagen de kans op hart- en vaatziekte, kanker en overlijden bij voldoende inname. Om deze effecten te bereiken is één appel per dag niet voldoende. Leestip: Is elke soort appel even gezond?
Beperk vruchtensap
Onverdunde sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder goed, omdat deze veel fructose (vruchtensuiker) bevatten. Fructose kan laxerend werken. Vruchtensap dat met veel water is verdund kan wel.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen.Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
“Appelsap bevat behoorlijk wat suiker: gemiddeld zo'n 25 gram suiker per 250 ml. En dat terwijl een glas Coca-Cola van 250 ml zo'n 26 gram suiker bevat. Een glaasje appelsap van 250 ml bevat dus makkelijk 6 à 7 klontjes suiker. Dat dit vruchtensuikers zijn, maakt het niet gezonder.
Kies bij appelsap bij voorkeur voor een troebele variant. Hier zitten nog de meeste vezels en gezonde voedingsstoffen in. Heldere (gefilterde) appelsap bevat vrijwel geen vezels meer en een stuk minder voedingsstoffen.
Alle vruchtensappen — of het nu appel-, sinaasappel-, druiven- of een chique mix is zoals perzik-mango-bosbes — bevatten veel suiker . Een portie van 226 ml sap en cola bevatten gemiddeld ongeveer 30 gram suiker — dat zijn bijna acht theelepels.
Het is voornamelijk water, dus het is gezond, toch? Helaas niet. Je kind de hele dag verdund sap geven is een recept voor gaatjes . Ook al krijgt je kind misschien niet zoveel gram suiker binnen, als tandarts maken we ons meer zorgen over de frequentie waarmee de tanden van je kind aan suiker worden blootgesteld.
De appel, een natuurlijke eetlustremmer
De afslanker bij uitstek. Extra positieve eigenschap: de appel heeft een vochtafdrijvende werking vanwege het kaliumgehalte.
Appelsap drinken, troebel of helder, wordt hoe dan ook afgeraden. “Het is een suikerhoudende drank, daarvan is aangetoond dat het de kans op overgewicht en diabetes vergroot,” zegt voeding- en gezondheidsexpert Iris Groenenberg van het Voedingscentrum.
Ook dranken bevatten kalium: ▪ veel kalium: koffie, vruchtensap (zoals sinaasappelsap, appelsap en druivensap), dubbeldrank, diksap en groentesap (zoals bietensap en tomatensap); ▪ let op: melkdranken (zoals melk, karnemelk en chocolademelk) zijn ook kaliumrijk.