Hoeveel water heeft de Agapanthus nodig? Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter! Water geven.
Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Tussen half mei en half oktober kan de plant buiten staan, in de niet al te felle zon of de halfschaduw. Tijdens het groeiseizoen tot half augustus rijkelijk gieten (maar geen water in de pot of schotel laten staan) en wekelijks bemesten met een kali-houdende meststof.
Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft. Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede. De onderkant van de wortels dienen gedeeld / gescheurd / gezaagd / gehakt worden. Daarna kun je de plant in verschillende kleinere planten delen en verpotten. Dit kan het beste gedaan worden in september (na de bloei).
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. In het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide stelen tot de grond toe afknippen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar je zorgt er ook voor dat andere bloemen de ruimte krijgen.
De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met een Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen.
Naar kleur blijven de blauwe Agapanthussen het meest populair, en bloemen met een tikje grijs, zoals Silver Mist. Maar ook tweekleurige bloemen komen op, zoals Twister en Enigma. Rotterdam is een van de mooiste lichtblauwe, met veel en grote bloemen, Delfts Blauw de allerdonkerste, met intens paarse bloemen.
Maar is de Agapanthus winterhard? Agapanthus winterhard. De bladhoudende Agapanthus is niet winterhard en deze plant moet naar binnen. De bladverliezende Agapanthus is beperkt winterhard.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist.
Hoe moet je Agapanthus snoeien na de bloei? In tegenstelling tot het afknippen van de bloemen bij veel vaste planten, snoei je bij Agapanthus niet alleen de bloem af, maar snoei je de bloemstengel tot net boven de grond af. Verder is voor Agapanthus weinig tot geen snoei nodig.
Een Agapanthus is winterhard
Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter.
Afrikaanse lelies bloeien fantastisch in zonnige tuinen op goed gedraineerde grond. Sommige types geven je maandenlang bloei. En met een beetje liefde overwinteren ze prima en gaan ze lekker veel jaar mee.
Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.
Agapanthus giftig
Niet voor mensen, kinderen en dieren.
Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten. Wanneer de kern van de plant uitgeput is en niet meer groeit, kunt u dit verwijderen en weggooien (composthoop). Daarna kunt u de rest van de plant verdelen.
Vliesdoek + noppenfolie
Een vliesdoek is eenvoudig om de bladhoudende Agapanthus aan te brengen en beschermt de plant tegen strenge vorst. Vriest het enkele dagen niet dan kun je de vorstbescherming tijdelijk van de plant halen, waardoor je weer kunt genieten van de plant.
Na drie tot vier jaar wordt de Afrikaanse lelie te groot voor de pot. De wortels nemen bijna de hele pot in beslag en er is dan nog nauwelijks potgrond om water en voeding in op te slaan. Het is aan te raden de plant dan te verpotten.
Afrikaanse lelie of Agapanthus is een bolgewas, je ziet het er niet meteen aan. Wat je wel uit de naam kan vermoeden, is dat de plant graag veel zon en warmte heeft. Deze planten worden meestal gebruikt als terrasplant in een stevige pot, want veel soorten zijn niet winterhard.
Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia.
De Agapanthus 'Ever Sapphire' wordt ca. 35 breed. Potmaat C10 heeft al een diameter van 27 cm, dus dat is al redelijk groot.