Doorgaans vinden veel beginnende wielrenners en mountainbikers het een gek idee om 'naakt' in een fietsbroek met zeem te gaan, maar dit wordt toch door de meeste fietsers aangeraden. Een fietsonderbroek is volgens hen niet per se nodig.Wij zijn hier niet om je te verplichten om wel of geen onderbroek te dragen.
De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.
Omdat de zeem niet in een echte fietsbroek zit, maar in je onderbroek vastgenaaid zit, draag je een stuk minder dikke laag stof met je mee waardoor de fietsonderbroek de hele dag prettig zit.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Commando (oftewel, zonder ondergoed/onderbroek/slipje) gaan is stiekem hartstikke goed en gezond voor alles wat er gaande is daar beneden.
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Wat meenemen bij wielrennen is een terechte vraag. Je hebt naast een goede wielrenfiets ook een bidon, gereedschapssetje (band en afnemer), helm, fietsschoenen, handschoenen, windjackje, voeding en nog veel meer nodig.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Daarnaast kan het zo zijn dat je een fietsbroek zonder zeem over een bibshort draagt voor meer warmte en betere bescherming. Als je kiest voor een fietsbroek zonder zeem, kun je kiezen voor een strakke of wijde pasvorm.
In de winter is het prettig om een fietsmuts of helmmuts te dragen onder de helm zodat het hoofd lekker warm blijft. Voor de echt koude dagen is er de balaclava die ook de hals, neus en mond beschermt tegen de kou. Wieleroutfits heeft een mooiassortiment headwear voor de sportieve fietser.
Een fietsbroek met zeem draag je altijd zonder onderbroek of boxershort. Je zit dus met je blote billen op de zeem, zodat je huid direct contact maakt met de zeem en de lycra stof van de fietsbroek. Een katoenen boxershort zorgt voor wrijving waardoor irritaties en schuurplekken optreden.
Met een mountainbike broek heb je minder kans op schuren en pijn omdat de pad of het zeem in de broek het zadel comfortabeler laat aanvoelen. Vergeet niet dat een lycra fietsbroek, ongeacht de afstand, gedragen moet worden tegen de huid, zonder ondergoed.
Op dat vlak doe je bij Rogelli een uitstekende zaak. En je krijgt er ook nog eens degelijke kwaliteit voor terug. Ik verwacht nu niet dat in de nabije toekomst een world tour team met het merk zal rijden maar het merk heeft zeker zijn plaats in de (top)sportwereld.
Deze witte smeerbare cream die je aan de binnenkant van je fietsbroek op de zeem smeert beschermt je zitvlak het beste tegen schuren en irritaties. Je huid blijft soepel en voelt minder branderig aan.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
Door de zeem in de fietsbroek is het erg belangrijk om deze direct na gebruik te wassen. De zeem wordt bij niet wassen namelijk een brandhaard van bacteriën, wat weer kan leiden tot irritatie aan de huid. Ook achtergebleven wasmiddel resten kunnen tot huidirritatie leiden, dus goed uitspoelen die broek.
Kies je voor een baggy fietsbroek zonder zeem, maar wil je toch extra comfort op de mountainbike, dan kan je kiezen om een fietsonderbroek met zeem te dragen onder je baggy broek. Naast bovenstaande mogelijkheden kan je een fietsonderbroek met zeem ook onder je gewone, casual kleding dragen.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
9,9% van de mannen draagt een slip en 4,3% draagt weer iets anders.