Goud zit in iedereen! Misschien niet in een sieradenkistje of een kluisje, maar van binnen. Het is namelijk zo dat ieder menselijk lichaam van nature 0,2 milligram goud bevat. Het grootste deel van dit toch al kleine beetje goud bevindt zich in ons bloed.
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
Daarnaast is goud een goede geleider en is dan ook belangrijk bij het doorgeven van elektrische signalen. Jammer genoeg is er niet veel van aanwezig in ons lichaam: maar 0,2 milligram bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 70 kilogram.
12,8% van al het goud is ongeveer 26.240 ton, dus die 256 miljoen mensen bezitten net iets meer dan 100 gram per persoon.
Zuiver goud is te zacht voor sieraden en wordt daarom gemengd met andere metalen zoals koper, palladium of zilver die het materiaal sterker maken. Ook ontstaan hierdoor goudtinten zoals roségoud of witgoud. Bij normaal gebruik zijn er geen schadelijke gezondheidseffecten te verwachten door goud in sieraden.
Goud is in de cosmetica een uitgelezen werkstof. Het metaal kent men een verzorgende werking toe, bovendien kan het antibacterieel werken en is daarom goed bij behandeling van een onreine huid. Bovendien wordt de collageenproductie gestimuleerd en de huid ziet er gezonder en jonger uit.
Ho even, zit er goud in mobieltjes? In een telefoon zit zo'n 0,04 gram goud, 0,16 gram zilver en 15 gram koper. 'Die 15 gram koper is ongeveer 10 procent van het gewicht van een telefoon', zegt Arjen Wittekoek, directeur van recyclebedrijf Coolrec, onderdeel van afvalverwerker Renewi.
In één mobiel zit 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium. Te weinig om het er zelf uit te halen, maar voor recyclebedrijven betekent het big-business. Sommige hiervan zijn gespecialiseerd in e-waste, het recyclen van elektronisch afval als televisies, computers en mobieltjes.
Goud zit in iedereen!
Misschien niet in een sieradenkistje of een kluisje, maar van binnen. Het is namelijk zo dat ieder menselijk lichaam van nature 0,2 milligram goud bevat. Het grootste deel van dit toch al kleine beetje goud bevindt zich in ons bloed.
Actuele goudprijs vandaag: € 60.201 per kilo / € 60.20 per gram.
De consumptie van goud heeft geen gezondheidseffecten. Als alternatieve behandelmethode wordt er soms wel colloidaal goud geconsumeerd.
Goud is zeer goed bestand tegen chemicaliën, maar de andere metalen in goudlegeringen kunnen worden verzwakt door chloor. Zwemmen in de zee is ook niet ideaal voor sieraden, omdat het een zout residu kan achterlaten, waardoor de gouden glans dof wordt.
Waarschijnlijk is het huidige goud tijdens een 200 miljoen jaar durende meteorietenregen op onze aarde terechtgekomen. Het goud dat nu in onze aarde gevonden wordt was al aanwezig toen de zon en de aarde ontstonden. Dit gehele proces gebeurde zo'n 4,6 miljard jaar geleden.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.
De goudmijn in je broekzak
In de smartphone in je broekzak zit zo'n 20 mg goud. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid, maar het is ongeveer 200 keer zoveel goud als in een stuk gouderts met het gewicht van je telefoon.
Een gemiddelde smartphone bevat 60 metalen, halfmetalen en zogeheten overgangsmetalen. Edele metalen als goud, zilver, platina en palladium komen in vrij kleine hoeveelheden voor in je smartphone – er zit meestal maar zo'n 0,03 gram goud in.
Spoel dat schoon, verbrijzel het schroot en herhaal de salpeterzuur-wasstap. Als het goed is, houd je daarna een poeder van onoplosbare materialen over, waaronder goud en printplaat. Breng het poeder over in een groot vat met koningswater en dan zou alleen het goud moeten oplossen.
,,Waarom zit er dan zoveel goud in mijn iPhone? Ik heb gewoon een zwarte?" zal je misschien denken, maar het goud zit aan de binnenkant. Dat komt omdat het een goede, snelle elektriciteitsgeleider is en goud niet snel verroest.
Het kalmeert de gevoelige huid en doet het weer stralen.Bovendien werkt goud ook anti-aging.Het vermindert zowel fijne lijntjes als rimpels én het stimuleert de collageenproductie. De elasticiteit van de huid kan zich hierdoor herstellen, wat voor een gezonde uitstraling zorgt.
Goud op zich is niet giftig, maar of goudpartikeltjes helemaal zonder risico zijn, is nog de vraag. Een klein flesje colloïdaal goud, te koop aangeboden op internet, kost al gauw 50 euro. De werking is nihil.
Je kan in goud bijten om te kijken of het zuiver is - WAAR
Het klinkt misschien raar, maar dit kan! Hoe zuiverder goud is, hoe zachter het wordt. Mensentanden zijn sterk genoeg om een afdruk in goud achter te laten.