De meeste teken voeden zich bij voorkeur niet op mensen, maar op herten, muizen, eekhoorns, en vogels. Maar als een mens toevallig op het juiste moment langskomt, kan deze ook worden gezien als een geschikte gastheer.
Alle zoogdieren en vogels in het wild, of als huisdier gehouden, kunnen door teken gebeten worden. De meest voorkomende teek in Nederland, de schapenteek (Ixodes ricinus) heeft voor de hele levenscyclus drie keer een bloedmaal nodig en is daarbij niet kieskeurig.
Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt de gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in.
Tekennest. Meestal leggen teken hun nest in gebieden waar het warm is en de lucht vochtig is. Meestal bevinden ze zich tussen vochtige bladeren en in gras waar veel schaduw over valt.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
De zure smaak is onaantrekkelijk voor vlooien en teken, dus het regelmatig besproeien van je hond of kat met een oplossing van appelcider azijn kan helpen om deze insecten weg te houden.
Teken zitten namelijk ook in de tuin. Bijvoorbeeld op een gazon, op terrassen met gras, tussen de tegels en in perkjes. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen zijn daar achter gekomen door een grote tekentelling. Op verschillende plekken in Nederland doken mensen de tuin in om de kleine beestjes te zoeken.
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Nematoden. Een veelbelovende natuurlijke bestrijding van teken vormen de nematoden. Het zijn natuurlijke vijanden van de teek, kleine wormpjes. Ongeveer 60 procent van de teken die met nematoden in contact komen gaat dood.
Vermijd plekken waar teken graag zitten
Ze houden van een bodem die vochtig blijft en zitten vaak tussen de bladeren, op grassprietjes of op takjes. Blijf tijdens het wandelen op de paden, uit de buurt van overhangend groen en vermijd en voorkom risicoplekken in je tuin, daarover later meer.
Maaien langs paden kan helpen te voorkomen dat mensen in contact komen met teken, maar op grote schaal is het niet haalbaar of onwenselijk. Bovendien neigen mensen meer naar de zijkant van het pad te lopen als er gemaaid is. Hoe lang kan een teek op kleding overleven? Zo'n drie dagen.
Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen. Vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet. Bij kinderen vaak ook op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten. Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet?
Feit. Bij warm weer in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad zijn de teken actiever. Maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden.
Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.
Knoflook heeft natuurlijke werking tegen parasieten zoals vlooien, teken, wormen, mijten.
Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Fenegriek bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en dat is ook prettig, omdat veel honden, die duidelijk ruiken ook vaak last van huidklachten hebben. Verkrijgbaar in een pot met 120 capsules met gemalen biologische fenegriek.
Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Borrelia-bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Een teek overleeft in het water. Spoel na het douchen de douche daarom na met heet water.
Een tekenbeet is normaal gesproken pijnloos, maar er kan wel jeuk optreden. Ook kan er een bultje ontstaan. Jeuk of een bultje betekent niet direct dat je de ziekte van Lyme krijgt.