Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe we de emoties van varkens kunnen herkennen, zonder het dier te vermenselijken.
Varkens zijn hele slimme dieren. Varkens hebben er een hekel aan om zich te vervelen en spelen daarom het liefst de hele dag. Wanneer je op een varkensbedrijf in de stal kijkt zie je dan ook allemaal speeltjes hangen.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Uit onderzoek blijkt dat varkens het meest lang geïnteresseerd blijven door iets aan een ketting, wat ze rond kunnen bewegen. Een emmer met een aantal gaten erin waar soms wat lekkers uitvalt of een bal aan een ketting waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen zwaaien.
Ze hebben dus eigenlijk geen goede ogen nodig. Een varken is niet kleurenblind, maar ziet kleuren wel beperkt. De kleuren rood, groen en blauw kunnen ze onderscheiden, vooral als ze naast elkaar worden aangeboden. Dit is wel getest met brokjes in die kleuren.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen.
Niet alleen eten en slapen ze graag samen, ze rouwen ook samen om de dood van soortgenoten. Wetenschappers van Universiteit Wageningen bewezen zelfs dat varkens empathie voelen voor de soortgenoten waar ze mee leven.
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen, blijken varkens over betere visuele en cognitieve eigenschappen te beschikken. Cognitief is het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, maar ook om waar te nemen, te denken, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.
Varkens leven in een groep. Dus moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze via lichaamstaal, maar ook met geluiden: de varkenstaal. Die bestaat uit tenminste twintig verschillende geluiden, variërend van ''knor'', ''knor, knor'', ''knor, knor, knor''' tot en met piepen en gillen..
Varkens zijn net mensen
Ook bouwen ze net als mensen een sociaal netwerk op. Ze kennen en herkennen andere var- kens in hun omgeving en weten waar die andere in de hiërarchie staan. Zelfs als varkens een aan- tal weken van elkaar gescheiden zijn, herkennen ze elkaar nog.
Een jong varken heet een big en in sommige delen van het land een keu. Een gecastreerd mannetjesvarken heet een barg of borg. Een vrouwtjesvarken dat nog geen biggen heeft gehad heet een gelt. Biggen Een zeug heeft een draagtijd van ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen.
Het grootste gedeelte van varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkensstaarten worden afgebrand zodat hokgenoten er niet in kunnen bijten. Zo bestrijden varkenshouders de symptomen van een gebrekkige huisvesting, zonder iets te doen aan de oorzaak. Om staartbijten tegen te gaan, kunnen boeren ook gewoon het aantal dieren per hok verminderen.
Varkens slapen in nesten, wat meestal bestaat uit een kuil die zorgvuldig is bedekt met takken en/of gras, Daarnaast hebben varkens aparte gebieden waar ze hun ontlasting doen en zijn dus ook erg zindelijke en schone dieren als ze de keuze hebben.
Varkens zijn zeer nieuwsgierige, sociale groepsdieren, die in de natuur grote gebieden bewonen. Hou ze dus nooit alleen en geef ze een ruim hok.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Mogelijk had boer Terry Vance Garner een medische aandoening en kreeg hij in de varkensstal een hartaanval, of werd hij door zijn dieren omvergelopen, gedood en opgegeten. Een familielid vond enkele uren na Garners verdwijning diens kunstgebit in de stal, evenals enkele delen van zijn lichaam.
Hoewel de zintuigen van vogels fascinerend en zeker indrukwekkend zijn, is er een – ietwat afwijkend – hoofdstukje in het boek De zintuigen van vogels te vinden dat zo mogelijk nog interessanter is. Het heet 'emoties'.