In het algemeen kan worden gesteld dat honden met een erg korte vacht en zonder genoeg onderwol en te weinig vet op zeer koude dagen extra kleding nodig hebben als ze het koud hebben. Het gaat om rassen zoals doberman, dalmatiërs en windhonden.
Veel honden vinden het niet fijn om iets dergelijks te dragen. En als een hond het niet nodig heeft kan een kledingstuk de vacht onnodig beschadigen waardoor de isolerende werking verloren kan gaan. Toch zijn er honden die het wel degelijk nodig hebben. Denk aan zieke honden, de oudere hond of een hond zonder vacht.
Kleine honden en kortharige honden (zoals Franse bulldogs en chihuahua's) hebben in de winter warme aankleding nodig, zoals een trui of een jas, omdat zij het sneller koud krijgen. Ook hondenrassen met korte poten kunnen een warme trui of jas in de winter goed gebruiken.
Kleinere, lichtere en minder harige rassen voelen zich comfortabeler in een trui of jas. Hetzelfde geldt voor honden met frisse kapsels, of honden die ouder worden of ziek zijn. Honden die gemaakt zijn tegen de kou hebben een extra laag isolerende vacht ingebouwd.
Een hond mag het niet te koud hebben, maar zeker ook niet te warm. Voor gezonde, grote honden met een stevige vacht is een hondenjas dus zo goed als nooit nodig. Voor rassen zoals labradors en andere grote honden met een voldoende stevige vacht bevelen we geen hondenjas aan.
Heb jij een labradoodle die het snel koud krijgt? Is deze wat ouder bijvoorbeeld en is de vacht dun geworden of is het hoogwinter? In beide gevallen is een jas voor je labradoodle een goede oplossing.
Gedraagt hij zich als een koukleum of benadert zijn lichaamstemperatuur de 35°C, dan heeft die een jas nodig. Uiteraard geldt dit ook voor haarloze rassen. In het algemeen kunnen honden met een dikke ondervacht goed tegen de kou.
Bescherming tegen weersinvloeden
Wanneer een hond een dunne vacht (geen of weinig ondervacht) heeft, kunnen ze snel afkoelen door de regen. Een optie is dan om je hond een jas aan te doen. Zo blijven ze droog en hoeven ze geen nat en koud lichaam te compenseren.
Puppy's hebben nog geen uitgegroeide vacht, ze zijn natuurlijk nog volop in de groei. Hierdoor kan het zijn dat ze het snel koud hebben en in het koude weer extra bescherming nodig hebben. Ook oude honden die steeds meer hun vacht verliezen, of qua dikte van de vacht achteruit lopen hebben soms een jasje nodig.
Als jij jouw Teckel ziet rillen of voelt dat hij het koud heeft schroom dan niet: JA! Jouw Teckel heeft een jas nodig. Honden zijn geen verkleedpoppen en wij vonden het idee van een jasje voor onze Teckel dan ook een gek idee. Toen wij Beer in de gaten hielden zagen wij dat hij het toch echt koud had!
Beagles zijn een klein hondenras, op hun zwaarst wegen ze 15 kilo en hierdoor hebben ze al gauw een jasje nodig. Ze hebben gewoon niet veel massa om ze warm te houden in de kou. Dit geldt ook voor andere kleine hondenrassen, veel honden die in koud weer leven moeten een vacht hebben om ze gezond en warm te houden!
“Over het algemeen kunnen kleine honden, en dus ook Teckels, niet heel goed tegen de kou. Dit heeft te maken met hun vaak korte vacht en lage vetgehalte. Teckels zijn laag bij de grond en hebben het eerder koud dan grote honden.
De draadharige vizsla heeft een vacht van twee tot drie centimeter, met daaronder een ondervacht. De kortharige vizsla heeft deze ondervacht niet, waardoor hij slechter beschermd is tegen koude weersomstandigheden.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
De hond zowel binnen als buiten houden is geen goede oplossing. De hond overdag binnenshuis laten en 's nachts buitenshuis of andersom, overdag buiten en 's nachts binnen, geeft vooral in de koudere maanden problemen voor de hond. Die moet gedurende de seizoenen zijn vacht aanpassen aan de veranderende temperaturen.
De honden kunnen goed tegen (regen)water, maar hebben soms wat extra motivatie nodig. Je kan de hond motiveren door een aantal beloningen mee te nemen om ze naar buiten te krijgen. Zodra je buiten bent met de hond, geef je een beloning.
Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit is namelijk per hond verschillend. Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Veel mensen denken dat het een feit is dat grote honden goed tegen de kou kunnen, maar dat is het niet. Dit geldt namelijk alleen voor gezonde volwassen dieren die altijd buiten leven.
Honden passen zich – net als andere dieren – aan de koude omstandigheden aan. Zo krijgen ze een dikkere vacht waarbij de ondervacht isoleert tegen de kou. Grotere honden hebben nog meer voordeel: hun massa. Zij houden zich beter warm, mede doordat ze actief blijven en slecht of guur weer niet uit de weg gaan.
Met een goede hondenmatras zal hun lichaamstemperduur minder snel dalen in plaats dat honden rechtstreeks op de koude vloer slapen. Honden in een korte vacht en weinig lichaamsgewicht zullen sneller bevriezen of onderkoeld raken dan hondenrassen met een speklaagje en een dikke ondervacht.
Puppy's hebben over het algemeen minder weerstand waardoor ze vatbaarder zijn voor kou. Als het koud is buiten kun je het best alleen je pup zijn behoeftes laten doen en daarna weer samen naar huis gaan. Als je pup te lang buiten ronddartelt is de kans op blaasontsteking groter.
Als jouw hond 1 jaar is, is dat ongeveer 15 in mensenjaren. Het tweede jaar, staat gelijk aan ongeveer 9 mensenjaren. Als je hond 2 is, is zij dus in mensenjaren ongeveer 24. Daarna telt elk hondenjaar voor (gemiddeld) ongeveer 5 mensenjaren.