Ben ik vrij op 5 mei? Of 5 mei een feestdag is, is afhankelijk van de gemeente. Alleen als 5 mei een feestdag is, is het een betaalde vrije dag. Is 5 mei in uw gemeente geen feestdag, maar wilt u wel vrij met behoud van salaris, dan moet u verlofuren opnemen.
Rijksambtenaren zijn jaarlijks vrij op 5 mei met behoud van salaris. In artikel 4.2 van de cao Rijk zijn alle feestdagen benoemd waarop u recht heeft op een betaalde vrije dag. Bevrijdingsdag, 5 mei, is daar een van. Ambtenaren kunnen tegen de laagste rente geld lenen bij Ambtenarenlening.
Gemeenteambtenaren zijn vrij op feestdagen. Dat is geregeld in artikel 5.3 van de cao gemeenten. Of 5 mei als feestdag wordt gezien, wordt volgens artikel 6.6 lokaal bepaald. Of 5 mei voor u een betaalde vrije dag is, is daarmee afhankelijk van uw eigen gemeente.
Vrij op Bevrijdingsdag
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Bevrijdingsdag altijd 5 mei
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Werkt u in loondienst, bijvoorbeeld bij een bedrijf of (als ambtenaar) bij de overheid? Dan moet u waarschijnlijk gewoon werken op Goede Vrijdag. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
Omdat het geen erkende feestdag is zullen veel mensen op Goede Vrijdag gewoon aan het werk moeten. Alleen voor gemeente ambtenaren is het een verplichte vrije dag. Voor ambtenaren bij de Belastingdienst of het Ministerie van Financiën is het echter een werkdag.
In elk kalenderjaar heeft de werknemer recht op wettelijke vakantie ter grootte van vier maal de formele arbeidsduur per week met behoud van salaris en salaristoelage(n). De wettelijke vakantie-uren vervallen 12 maanden na het kalenderjaar waarin deze vakantie-uren zijn opgebouwd.
Veel werknemers zijn één keer in de vijf jaar vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag. Hoewel het een officiële feestdag is, krijgen we er niet elk jaar een dagje vrij voor op kosten van de baas. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Op volgende dagen in 2022 moet er niet gewerkt worden: Zaterdag 1 januari 2022, Nieuwjaar. Maandag 18 april 2022, Paasmaandag. Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid.
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Op Koningsdag zullen de meeste Nederlanders een vrije dag hebben, maar op 5 mei is dat -ondanks dat het een nationale feestdag is- niet vanzelfsprekend.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
De Cao Gemeenten regelt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. Op deze website staat de officiële tekst en de bijlagen van de Cao Gemeenten.
Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2022
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar dat betekent niet dat er automatisch sprake is van een verplichte vrije dag.
2021 is geen lustrumjaar. In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei een officiële feestdag is in lustrumjaren.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.