Nesthaartjes. Heeft je baby na de geboorte al haartjes op zijn hoofdje?Deze haartjes noemen we nesthaartjes. Qua structuur verschilt nesthaar erg van normaal haar.
De haartjes die je baby's hoofdje bij de geboorte bedekken, worden nesthaartjes genoemd. Het zijn de haren die tijdens de zwangerschap al zijn gegroeid, toen hij nog veilig in jouw buik zat. Deze haartjes zijn slapper en pluiziger dan 'normaal' haar.
“Als babyhaartjes erfelijk bepaald zijn, worden ze vaak niet langer,” volgens Juliette. “Wanneer ze afgebroken zijn, kunnen deze haartjes bij een goede verzorging wél gewoon weer groeien.”
Iets wat bij de medische echo's niet altijd mag. Echt weten hoe je baby eruitziet, doe je pas als hij is geboren. Maar je kan tijdens je zwangerschap al wél zien of hij een bos haar heeft of jouw kuiltjes in zijn wangen.
Haarverlies gebeurt meestal een paar maanden na de geboorte. De belangrijkste reden voor haarverlies bij pasgeborenen zijn hormonen. Tijdens je zwangerschap merk jij veel veranderingen aan je lichaam. Die unieke cocktail van zwangerschapshormonen komt ook deels in de placenta terecht en bereikt zo je ongeboren baby.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Genetica speelt een belangrijke rol in je baby's haarkleur. De genen die je kind van jou en je partner erft zijn hiervoor bepalend. Een soort pigment (melanine) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke haarkleur. Er zijn 2 soorten melanine, eumelanine (blond/zwart-gen) en phomelanin (niet-rood/rood-gen).
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Bij een 3-dimensionale echo worden meerdere 2D-beelden samengevoegd, waardoor er diepte kan worden onderscheiden op 3D-foto's. De vormen van je kindje zijn duidelijk zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld al gelaatstrekjes zien en wiens neus of kin de baby heeft geërfd.
Een 4D echo wordt eek wel “live 3D” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de 4de dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden.
Letterlijk iedereen heeft er wel eens last van: babyhaartjes. De een helaas iets erger dan de ander. En vaak als je je haar stijlt wordt het probleem nog net iets erger.
Dit kan nog wel 6 maanden duren. Daarna duurt het nog even voordat de echte haren van je baby gaan groeien. Gemiddeld gebeurt dit tussen de 9 en 12 maanden. Het is dan niet zo dat de haren van je baby allemaal in 1 keer uitvallen en je baby gelijk kaal is.
Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze babyhaartjes op een gezonde manier terug groeien? Het is heel simpel: voed je lokken goed. Gebruik één keer per week een shampoo die gericht is op het versterken van je haar. Gebruik na deze shampoo ook een conditioner of masker om je haar mee te versterken.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
Je kunt postpartum haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling verwachten. Als je borstvoeding geeft, heb je misschien geen last van haaruitval na de bevalling totdat je begint met flesvoeding of vast voedsel. Houd er rekening mee dat niet alle vrouwen last hebben van postpartum haaruitval.
Het kan dat papa en mama niet alleen de blonde en donkere eigenschappen bij zich hebben maar ook rode eigenschappen. Dan kan het dat het kind lichte ogen, een bleke huid, sproetjes en rood haar krijgt zonder dat papa en mama zelf rood haar hebben. Niet alle papa's en mama's hebben de rode kleur bij zich.
De geslachtsbepaling echo is een 2D echo die vanaf 14 weken gedaan kan worden. Als je BMI hoger is dan 30 dan is het verstandig om een week later te komen omdat we dan meer kans hebben om het geslacht daadwerkelijk te bepalen.
Bij de 13 weken echo krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
Hoe gaat jouw kindje er later uitzien?!
Op Morphting.com kan je erachter komen hoe jouw zoon of dochter er uit zal zien. Spannend toch? Wij deden de test. Je kan op de website Morphting.com foto's van gezichten uploaden en naar hartelust 'mengen' met die van jou.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.