Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het grootste deel van de dag heeft een tuin op het noorden weinig zonlicht. Zo, dat is eruit. Maar dat geldt vooral voor de wintermaanden. Van mei tot en met oktober is het in een op het noorden gelegen tuin 's morgens als de zon opkomt, goed toeven.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Bij een tuin op het noorden heb je over het algemeen minder zonlicht gedurende de dag in vergelijking met een tuin op het zuiden. Als de zon halverwege de dag op zijn hoogste punt staat bevindt hij zich aan de andere kant van je huis en zorgt je woning dus voor schaduw in de tuin.
Tuin op het oosten
Ligt jouw tuin richting het oosten, dan zal je de zon dus zien opkomen en vooral in de ochtend kunnen genieten van veel zonlicht in je tuin. In de loop van de avond zal je merken dat de zon al sneller achter je huis komt te staan, waardoor het sneller donker zal worden en afkoelt.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
De zon komt op in het oosten, staat 's middags in het zuiden en in de avond onder in het westen. 'De beste oriëntatie voor een tuin is in het zuiden van de woning'.
Zon op balkon bepalen door ligging
Een balkon op het zuiden of het zuidwesten heeft de meeste zon. Heb je een balkon op het noorden?Dan heb je maar weinig zon.
Die aarde draait om zijn as en dat doet hij tegen de klok in oftewel in oostwaartse richting. Daarom zien wij 's ochtends de zon opkomen in het oosten en zien we hem 's avonds in het westen weer ondergaan. Doordat die aarde draait zit er ook steeds een ander gedeelte in het licht.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Tuin op het noorden
Op het noorden vangt je tuin de minste zon. Met al die schaduw wordt een tuin op het noorden al snel bestempeld als 'te donker'. Als dit een kleine tuin is klopt dat wel.
Heb je een tuin op het noordwesten, dan ligt je tuin dus voor een gedeelte op het noorden en voor een gedeelte op het westen. Voor een tuin die meer westelijk ligt betekent dit dat de zon vaak aan de rechterkant van de tuin schijnt. Een tuin die meer op het noorden ligt heeft de meeste zonnestralen achterin de tuin.
Een tuin op het westen staat garant voor een zonnige achtertuin. 's Ochtends kun je nog heerlijk vertoeven in de schaduw, maar in de loop van de dag zal de zon zich steeds meer in de tuin laten zien. In de zomer kan het dus goed warm worden in een tuin op het westen.
Het aantal zonuren bij een tuin op het oosten is afhankelijk van het seizoen en de ligging van het huis. Gemiddeld heb je op een tuin op het oosten 4 uur zonlicht. In de herfst en winter zou dit minder zijn en in de lente en zomer meer.
Met een zonnige tuin op het zuiden is het essentieel om schaduwplekken in je tuin te creëren. Je wilt immers als het erg warm is de schaduw kunnen opzoeken voor enige verkoeling en ook is het voor veel planten goed als ze in ieder geval een deel van de dag wat schaduw of halfschaduw hebben.
Wil je de exacte ligging van de tuin bepalen, ga dan met een kompas of smartphone in de hand met je rug naar het huis toe staan en kijk in de richting van de tuin. Zodra dat duidelijk is, weet je ongeveer hoeveel zoninval je in de tuin hebt.
Dat komt door de stand van de aardas: de draaias van de aarde die tussen de noord- en zuidpool loopt.Deze as staat een beetje schuin ten opzichte van het vlak waarin de aarde rond de zon draait.
De Zon is circa 12 uur op en legt daarin ongeveer 180° boven de horizon af. 's Nachts beweegt de Zon van je rechterhand, naar rechtsachter, steeds dieper onder de horizon, todat deze weer zes uur later in het noorden, dus recht achter je, op het laagste punt aan de hemel staat.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt.Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen. Vele bloemen en planten groeien naar het licht.
Op een balkon op het oosten pik je de eerste zonne- stralen mee. In de middag is er vooral schaduw. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dus ideaal. Planten die goed groeien op een balkon op het oosten zijn onder andere afrikaan- tjes, ijzerhard, palmlelie, viooltjes, strobloem en petunia.
Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging. Ligt uw tuin meer op het oosten dan op het noorden, dan zult u hier iets minder hinder van ondervinden.
Heel zonnig, dus kies planten die goed in de volle zon groeien en tegen droogte bestand zijn; anjers, margrieten, rozen, lavendel, druif en pelargonium. Let op: geef de planten genoeg vocht om uitdroging te voorkomen. Een balkon op het westen vangt snel wind omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten waait.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn.
Wij zien de zon 's ochtends opkomen (ongeveer) in het oosten, op de middag bereikt ze een hoogste stand en 's avonds gaat ze onder (ongeveer) in het westen. In één jaar beschrijft de aarde een volledige omloop rond de zon (jaarlijkse beweging).
Je kunt vrij eenvoudig zelf bepalen hoe je tuin ligt ten opzichte van de zon. Als je met je rug naar je woning toe gaat staan en je tuin inkijkt en bekijkt waar de zon opkomt en ondergaat, dan weet je in welke richting je tuin ongeveer ligt. De zon komt immers op in het oosten en gaat weer onder in het westen.