U kunt alleen kinderbijslag krijgen in landen die lid zijn van de Europese Unie ( EU ), Europese Economische Ruimte ( EER ) en Zwitserland. Daarnaast zijn er nog bepaalde landen waarmee Nederland afspraken heeft. Voor sommige landen wordt de kinderbijslag aangepast aan het kostenniveau van dat land.
Als u buiten Nederland werkt, bent u meestal niet verzekerd voor kinderbijslag. En kunt u dus geen kinderbijslag krijgen. Vaak krijgt u dan kinderbijslag uit het land waar u werkt.
Tot voor kort konden deze nog een kinderbijslag aanvragen, maar die is nu opgenomen in het zogeheten minimum vitaal inkomen. Kortom: Spanje kent geen algemene kinderbijslag zoals de meeste andere EU-lidstaten deze wel kennen.
Kinderbijslag. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor kind(eren) tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen. Ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst werken hebben meestal recht op kinderbijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar.
De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .
Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.
Bij co-ouderschap wordt uitgegaan van een gelijke verdeling van de dagen dat de kinderen bij de ene of bij de andere ouder zijn. Ook wanneer de verdeling niet helemaal 50/50 is (bijvoorbeeld 60/40) wordt er nog gesproken over co-ouderschap.
Woont uw kind niet thuis? Dan kijken wij hoeveel u uitgeeft aan het onderhoud van uw kind. Is uw bijdrage minder dan € 440? Dan stopt de kinderbijslag.
Eens je 25 jaar of ouder bent heb je sowieso geen recht op een Groeipakket/kinderbijslag. Als je jonger dan 25 bent, eindigt je recht wanneer je een vaste job hebt (als werknemer of zelfstandige) of als je een sociale uitkering ontvangt.
Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen tot 18 jaar heeft, krijgt kinderbijslag. Je krijgt de bijslag elke drie maanden op je rekening gestort. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de SVB (Sociale Verzekeringsbank).
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Meestal hebben ouders recht op kinderbijslag in een bepaald Europees land wanneer: zij in dat land werken; zij in dat land wonen; zij in dat land een uitkering of pensioen ontvangen via het sociale zekerheidsstelsel van dat specifieke land.
Deze maandelijkse kinderbijslag bedraagt PLN 95 voor kinderen tot en met de leeftijd van 5 jaar, PLN 124 voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 18 jaar, en PLN 135 voor kinderen vanaf 19 jaar tot en met 24 jaar.
U kunt extra geld krijgen als u naast uw opleiding een kind verzorgt: de eenoudertoeslag. U krijgt de toeslag als u geen partner hebt en een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar. Het kan uw eigen kind zijn, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is dat u de kinderbijslag voor het kind krijgt.
Op het moment dat u een verblijfsvergunning krijgt, moet u zo snel mogelijk kinderbijslag aanvragen voor uw kinderen tot 18 jaar. U doet dit bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U moet dit zelf doen. Uw contactpersoon van het COA print het Aanvraagformulier Kinderbijslag voor u uit.
Wordt een kind niet door zijn of haar ouders, maar door iemand anders opgevoed? Dan ontvangt die persoon ook de kinderbijslag. Dat kan een pleegouder zijn, maar net zo goed een tante of een grootouder. Staat een jongere al helemaal op eigen benen, dan kan die vanaf 16 jaar zelf de kinderbijslag ontvangen.
Een kind mag voor de kinderbijslag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is. U hoeft niet aan ons door te geven als uw kind inkomen heeft of als het inkomen verandert.
Studenten die niet meer dan 475 uur per jaar werken als jobstudent behouden hun kinderbijslag. Wanneer deze 475 uur zijn bereikt, mag je nog tot 80 uur werken per maand (waarvoor men de normale sociale bijdrage betaalt). Indien men meer werkt, valt de kinderbijslag weg voor die maand.
Zo moet met de eerste 2.910 euro inkomen van een arbeidscontract voor studenten geen rekening gehouden worden. Dezelfde vrijstelling is trouwens van toepassing op de zelfstandige student-ondernemers. Daarnaast worden ook de eerste 3.490 euro ontvangen onderhoudsbijdragen vrijgesteld.
Per 1 januari 2022 krijg je als alleenstaande moeder (of vader) 1.037,12 euro per maand. Dit is een netto maandbedrag. Hier komt nog 54,59 per maand aan vakantie-uitkering bij. In totaal heb je als alleenstaande moeder in 2022 dus recht op 1,091,71 euro per maand baan bijstandsuitkering.
Controle Belastingdienst en indienen aanvragen co-ouderschap
Mocht je je afvragen hoe de Belastingdienst dit controleert: er worden ad rondom ouderschapsplannen opgevraagd om te toetsen of de aangevraagde toeslagen kloppen met de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan.
Zijn jullie inkomens gelijk en is de omgangsregeling echt 50/50 verdeeld, dan hoeft er geen alimentatie betaald te worden. Is er wel een verschil tussen de inkomen, dan zal er wel een alimentatiebedrag afgesproken moeten worden. Dit geldt ook als de kinderen meer bij de ene ouder zijn dan bij de ander.