Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden.
Voor een pvc-vloer kun je in principe elk type plint gebruiken.Wij adviseren vaak MDF plinten voor pvc-vloeren. MDF is een plaatmateriaal dat voorzien is van een witte verflaag. MDF plinten zijn zeer geschikt voor pvc-vloeren om verschillende redenen.
' dus met 'ja' beantwoorden. Een laminaat, parket en click pvc vloer kunnen niet strak tegen de muur gelegd worden omdat de planken kunnen gaan 'werken'. Werken is niets anders dan het krimpen en uitzetten van de vloer bij temperatuurschommelingen.
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur. Bij een gietvloer zijn plinten niet per se nodig, maar ze bieden wel extra bescherming.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Wanneer je een houten vloer zonder plinten legt, dan geeft dit je interieur een strakker uiterlijk. De wand en de vloer gaan naadloos in elkaar over zonder dat er nog een plint tussen ligt. Deze wat moderne en minimalistische invulling versterkt de gevoelsmatige eenheid van je huis.
Ja, een pvc vloer kan op de muur geplaatst worden.
Laat tussen de 4 of 5 mm ruimte tussen de stroken PVC en tussen de muur. De exacte afstand staat ook op de verpakking. Begin met leggen in de hoek van de ruimte. De korte zijde die tegen de muur ligt moet worden afgesneden.
Plinten zijn een veelvoorkomend en praktisch element in veel huizen. Deze decoratieve strook van MDF of hardhout / Meranti wordt op de overgang tussen de vloer en de muur geplaatst en dient als bescherming voor de onderkant van de muur.
Het kan even wennen zijn om zelf een PVC vloer te leggen, maar met de juiste voorbereiding en instructies is het goed te doen. Met het kliksysteem kun je gemakkelijk zelf aan de slag. En mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan staan onze experts altijd voor je klaar om je verder te helpen.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is. Hierdoor kunnen oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
De bestaande vloer is niet droog genoeg.
Het risico bestaat dan dat de lijm niet goed hecht, waardoor de PVC vloer los komt te liggen. Zorg voor een geleidelijke droging van de vloer en gebruik een versneller als dat nodig is om te droogtijd te verkorten.
PVC stroken kunnen onder invloed van het ruimteklimaat krimpen en uitzetten, dus de keuze van de lijm is van wezenlijk belang bij het plaatsen van de PVC vloer.
De juiste ondervloer voor pvc-vloeren heb je meestal alleen nodig bij klik-pvc die zwevend wordt gelegd. Een ondervloer beschermt de pvc-vloer tegen beschadigingen. Gebruik een rubberen of kurken ondervloer, zilverfolie of een speciale combi-ondervloer voor pvc.
Een ondervloer 10db is ontworpen om geluidsoverlast te verminderen en wordt vaak gebruikt onder harde vloerbedekkingen zoals pvc of laminaat. Als geluidsdemping een prioriteit voor je is, kan een ondervloer 10db een goede keuze zijn.
Je kunt kiezen voor een verlijmde PVC vloer of klik PVC. Voor deze laatste wordt doorgaans een plint, profiel of rozet gebruikt, je kunt 'm echter net als een verlijmde PVC vloer prima afkitten.
Een zwarte muurplint heeft een groot nadeel. Stof is snel zichtbaar op zwart en zeker op lage hoogte is veel stof. Kies je voor zwarte plinten is een keertje extra stofzuigen aan te raden. Het grote voordeel van zwarte plinten is dat combinatie, vloer, wand en plint altijd netjes en strak is.
Laminaat zonder plint
Dan moeten wij je helaas teleurstellen. Doordat laminaat werkt heeft deze soort vloeren ruimte nodig tussen de vloer zelf en de wanden om te kunnen bewegen (krimpen en uitzetten). Deze ruimte wil je dus het liefst overbruggen en wegwerken en dit doe je met een bijpassende plint.
Met plinten creëer je een stijlvolle overloop van de vloer naar de muur. In deze handleiding lees je hoe je plinten efficiënt en strak legt voor het mooiste resultaat. Het leggen van plinten kun je absoluut zelf wanneer je een beetje handig bent, zolang je maar secuur te werk gaat.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Waarom liever geen click PVC
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Ze zijn uitstekend toe te passen in vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Het voordeel van PVC is dat niet uit gaat zetten of krom gaat trekken zoals bijvoorbeeld bij hout en laminaat het geval is.
Het grote voordeel van een klik PVC vloer ten opzichte van plak PVC is dat een click PVC vloer makkelijk zelf te leggen is met standaard gereedschap en de juiste voorbereiding. Het leggen van een click PVC vloer is een stuk eenvoudiger dan het leggen van een visgraat PVC vloer of een plak PVC vloer.
Een zelfklevende PVC-vloer is een vloer die je makkelijk zelf kunt leggen. Als je daar tenminste de tijd voor hebt. Het is bij het leggen van een zelfklevende vloer erg belangrijk dat de ondergrond mooi egaal en droog is. Plak PVC is namelijk dunner dan bijvoorbeeld klik PVC.
De levensduur van PVC vloeren is langer dan van andere soorten vloeren. Gemiddeld kan een PVC vloer tussen de 15 en 30 jaar meegaan, soms zelfs nog langer. Belangrijk hierbij is dat je de juiste PVC vloer kiest.