Bij de zomer denken we aan zon, zee strand… en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid u wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips komt u de zomermaanden door zónder last van muggen.
Ze moeten actief dat zout uit hun lichaam pompen en dat kost energie die ze anders in hun groei hadden kunnen stoppen. Misschien vindt een mug het prima om eitjes te leggen in zout water, maar kunnen de larven er helemaal niet tegen. Dan krijg je een krimpende populatie.
Nachtenlang wakker liggen door het gezoem, de jeuk die niet over lijkt te gaan en ontelbaar veel bulten: een groot nadeel van de zomer is toch de hoeveelheid muggen. Daar heb je op het eiland Kunfunadhoo in de Malediven dus geen last meer van.
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Geen goed vooruitzicht voor de mug
“Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.
Reacties. Muggen zitten daar waar voedsel is. De vrouwtjes leven van bloed en de mannetjes van plantensappen. Op een eiland zonder mensen en bomen/planten hebben muggen niets te zoeken, dus als je daar na een schipbreuk terechtkomt, zul je niet gauw geprikt worden.
Muggen drinken ons bloed om praktische redenen
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Waarom steken muggen en waarom jeukt het? Van alle muggen zijn het enkel de vrouwtjes die op zoek gaan naar bloed. Wanneer een mug steekt, zuigt ze bloed op om er eiwitten uit te halen. Die eiwitten heeft ze nodig om haar eitjes te ontwikkelen.
Haarvaatjes prikken met een flexibele steeksnuit
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje. En dan weet ze op een gegeven moment zo'n haarvaatje aan te prikken.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Hang een klamboe over uw bed. Plaats horren, zodat muggen niet eens de kans krijgen naar binnen te komen. Draag zo mogelijk bedekkende kleding. Vermijd bronnen van stilstaan water rondom uw huis, zodat muggen daar geen eitjes in kunnen leggen.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
De hoeveelheid bloed die een mug opzuigt is te klein om iemand anders te infecteren. Bovendien kan hiv niet overleven in het bloed dat een mug opzuigt.
Een steekmug heeft een naar voren wijzende zuigsnuit die ongeveer half zo lang is als het lijf van de mug. Dit zijn eigenlijk de kaken en de lippen van de mug die geëvolueerd zijn tot zeer geavanceerd stekend en zuigend orgaan. De vleugels van steekmuggen zijn langer dan het achterlijf.