Om al jouw elektrische apparaten te blijven gebruiken in Engeland heb je een type G reisstekker nodig. Dit type reisstekker geldt namelijk als norm in Groot-Brittannië. De Britse stopcontacten bevatten drie rechthoekige openingen en staan geregistreerd als BS 1363.
Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wil je jouw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heb je een verloopstekker nodig.
In heel het Verenigd Koninkrijk en Ierland heb je een reisstekker nodig. De stopcontacten zijn hier van het type G. Dit is het meest veilige stopcontact ter wereld. De bijbehorende stekker heeft 3 pinnen en is geaard.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
De stopcontacten van de meeste Europese landen zijn geschikt voor de stekkers die we in Nederland gebruiken. Ook in Rusland zijn onze stekkers gewoon te gebruiken. Uitzonderingen zijn Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
stopcontact {het}
electric socket {znw.} outlet {znw.}
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
Op Jersey worden de stopcontacten van type C en G gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
PLUG C: Adapter Europa - Zuid-Afrika
De PLUG C Adapter Europa naar Zuid-Afrika is geschikt voor zowel geaarde als niet-geaarde stekkers (2- &; 3-polig). De reisstekker heeft een vaste ingang voor Europese stekkers en een vaste uitgang voor Zuid-Afrika.
De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op jouw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd) dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij jouw bank te controleren.
Hoeveel contant geld mag ik meenemen naar het Verenigd Koninkrijk? Neem je meer dan 10000 Britse pond mee over de grens, dan dien je dit aan te geven.
Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
In Oostenrijk worden de stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Stopcontact type G
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Voor type A en B heb je een reisstekker nodig. De netspanning is met 120 volt lager dan hier in Nederland en de frequentie is met 60 hertz wat hoger. Wanneer je op reis gaat naar Aruba heb je dus wél een reisstekker met omvormer nodig om al jouw apparaten op te laden.
verlengsnoer zelfstandig naamwoord, onzijdig
extension lead zelfst. nw.
Het voltage in Ierland is 220-230 Volt. Je hebt wel een verloopstekker nodig.
In Schotland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.