De eerste 3 dagen na de bevalling is medische opvolging verplicht. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt deze opvolging overgenomen door uw vroedvrouw in de thuiszorg of door uw huisarts. Maak al tijdens de zwangerschap afspraken voor thuiszorg en de controles door een vroedvrouw en uw huisarts.
Vanaf het moment dat je thuis bent, kan er een vroedvrouw in de thuiszorg aan huis komen om jou en je baby medisch op te volgen. Tot en met dag 5 komt de vroedvrouw elke dag aan huis, na dag 5 kan je bespreken hoeveel zorg er nog nodig is. Na dag 5 krijg je nog 10 huisbezoeken terugbetaald.
Je stelt je vragen over de voeding van je kindje, veilig slapen, je eigen gevoelens ... Dan is het fijn dat je met deze vragen terecht kan bij je vroedvrouw. In overleg met jou als ouder bekijkt ze hoe ze je het best kan begeleiden.
Vraag aan je vroedvrouw hoe zij werkt. Ofwel betaal je het volledige ereloon aan de vroedvrouw. Nadat je het getuigschrift voor verstrekte zorgen indient, betaalt het ziekenfonds je terug. Ofwel betaal je enkel het remgeld.
Als de vroedvrouw geconventioneerd is dan worden de meeste kosten zelfs 100 % terugbetaald, volgens het derde-betalerssysteem (de vroedvrouw wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds). Is ze niet geconventioneerd, dan krijg je 75 % terugbetaald van de bedragen die het RIZIV bepaald heeft.
We ijveren dat vroedvrouwen reguliere echografie, na een grondige opleiding, wettelijk zouden mogen uitvoeren; zoals in de Gezondheidswet van 2006 opgenomen maar waar nooit uitvoeringsbesluiten op volgden. Vroedvrouwen die echo's uitvoeren hebben heden geen wettelijke erkenning.
Waarvoor kan je na de geboorte op ons een beroep doen? Door het ziekenfonds is voorzien dat een vroedvrouw de eerste vijf dagen na de geboorte elke dag kan langskomen. Daarna heb je nog recht op tien bezoeken van of aan de vroedvrouw.
Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling. Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
Wees gerust, een vroedvrouw is hetzelfde als de verloskundige. Er zit slechts een taalverschil in de oorsprong van beide. Vroedvrouw betekent letterlijk “wijze vrouw”. Deze wijze vrouw begeleid je door de hele zwangerschap.
De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.
0 euro bij een hospitalisatie voor een bevalling; 100 euro per hospitalisatie bij een klassieke hospitalisatie met overnachting; 175 euro per hospitalisatie bij een daghospitalisatie. Deze franchises zijn toepasbaar per ziekenhuishospitalisatie met een maximum van 350 euro per kalenderjaar.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vroedvrouw
Per maand verdient de Vroedvrouw gemiddeld tussen de €2000,- en €4000,-. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de Vroedvrouw werkt. Vroedvrouwen die in loondienst werken hebben daarnaast vaak recht op vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag.
Ook als je vroedvrouw een man is, noem je hem een vroedvrouw. Traditioneel waren vroedvrouwen immers hoofdzakelijk vrouwen. Een mannelijke gynaecoloog, verloskundige of verpleger is in ons land vaak voorkomend.
Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.
Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.
Andere factoren
Voor vrouwen beneden de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 15%. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 20% zwangerschappen in een miskraam, en tussen de 40 en 45 jaar is de kans opgelopen tot 50%. De kans neemt dus toe met de leeftijd.
Uw eerste afspraak plant u het best in als u 7 of 10 weken overtijd bent. Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Surf naar www.cm.be/contact en kies hoe jij het liefst CM contacteert. Ben je zwanger of net bevallen? Proficiat! Bij deze periode komt echter ook heel wat administratie kijken.
Een doktersattest kan worden uitgeschreven door artsen, tandartsen en vroedvrouwen. Apothekers, verpleegkundigen, kinesisten en andere paramedici hebben hier geen bevoegdheid voor.