Om in Noorwegen te vissen op meren, rivieren en beken, moet je een visvergunning hebben ('fiskekort' in het Noors). Visvergunningen worden uitgegeven door plaatselijke landeigenaren en visorganisaties. Online zijn vergunningen verkrijgbaar op inatur.no.
In Noorwegen mag je vissen zonder vergunning in zoutwater, mits voor eigen gebruik, op zalm, zeeforel en zeekarper, met behulp van een hengel uit de kust. Zeevisserij is niet toegestaan binnen een straal van 100 meter van een riviermonding tijdens het paaiseizoen.
Wanneer je de slip van de molen / reel goed gebruikt kun je verbazingwekkend grote vis met licht materiaal vangen. Dit is natuurlijk ook een kwestie van uitproberen. Als lichte hengel kun je bijvoorbeeld je zoetwater (roofvis) hengel meenemen. Let er wel op dat je in dat geval je hengel goed schoonmaakt.
in Noorwegen mag men 18kg visfilet pp meenemen.
Vanaf 1 januari 2021 zijn er wéér nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 10-12-20 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt.
Forel is de vaakst voorkomende zoetwatervis in Noorwegen Je vindt de vis in alle waterlagen, licht afhankelijk van de temperatuur. Je kunt forel vangen met wormen, spinners, kunstaas en vliegen. De baars zwemt aan de bodem, zelfs dichtbij land.
Je neemt je zeebaarshengel mee, wat kleine pilkertjes en je huurt voor 50 euro evt. een hengel voor de zware visserij en klaar ben je. Komt nog je eten en drinken bij, maar kun je meenemen vanuit NL of België voor een groot deel en moet je thuis ook, dus dat zijn de kosten niet, beetje brandstof (verste stek 15 min.
Kies voor een 30-50 lbs. hengel met een maximale lengte van circa 240 cm. waarmee je een loodgewicht van pakweg 500 gram makkelijk van de bodem kunt “pompen”.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Professionele vissers vangen de meeste kabeljauw in de Atlantische Oceaan, aan de Europese kusten omdat enkel hier nog een redelijke hoeveelheid kabeljauw te vinden is. De meeste scholen zwemmen nog in de buurt van Noorwegen en Schotland en hier worden dus de grootste aantallen vissen gevangen.
De periode dat men vanaf de kust kabeljauw vangt, loopt van oktober tot half januari en van maart tot en met april. Eind januari trekt de vis naar de paaigronden en blijven alleen de echte kleintjes achter. Vooral in het donker is de vis vanaf de kust te vangen.
Vang meer en grotere vissen met shads in Noorwegen. Al tientallen jaren is de pilker het favoriete kunstaas voor het vangen van kabeljauw tijdens een visvakantie in Noorwegen. Heel begrijpelijk omdat het gemakkelijk is om te vissen, ook in dieper water en sterke stroming, en er blijft beslist vis aan hangen.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
Elke zomer vind je ongeveer 100.000 vissers verspreid over ongeveer 450 Noorse rivieren. De langste waterloop die Atlantische zalm bevat, is de Tanarivier en zijn vele zijrivieren in Finnmark, samen goed voor ongeveer 1.100 kilometer. Aan de andere kant van het spectrum heb je de Akerselva-rivier in Oslo.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
De bekendste plek voor een walvissafari in Noorwegen is Andenes, maar ook bij de Lofoten, de Vesteralen, Tromso en Skjervoy kun je in de winter groepen walvissen spotten.
Dik aan de kant van de haak en uiterst dun aan de punt, waardoor het filetje goed kan wapperen in de stroming. Leng reageert immers beter op bewegend aas. Extra tips: Vis steeds bij de bodem. Het aas regelmatig even in beweging brengen door het even op te trekken lokt vaak een aanbeet uit.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in Noorwegen, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Oslo, Kristiansand en Bergen liggen vaak net wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Inderdaad is Noorwegen duurder dan Nederland. Hoewel het verschil met de komst van de Euro destijds een stuk kleiner is geworden, betaal je nog altijd meer dan thuis voor levensmiddelen, accommodatie en bezienswaardigheden. Alleen de benzineprijs is in Nederland bijna net zo hoog als in Noorwegen.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Voor de meeste vissers is de blankvoorn een goede bekende. Dat geldt zeker voor de jeugdige hengelaars. Vrijwel iedere visser begint met het vissen op “witjes”, met als hoofdmoot de blankvoorn. Niet zo vreemd overigens: de blankvoorn is vrij gemakkelijk vangbaar.
Boothengel kopen
Als je vanaf een boot met shads of pilkers wilt gaan vissen op bijvoorbeeld kabeljauw of zeebaars dan voldoet een goede spinhengel met een lengte van 2,70 en een werpgewicht van 50-80 gram. Met deze spinhengel kun je perfect met een dunne gevlochten lijn deze secure kunstaas visserij uitoefenen.