Een LTE smartwatch heeft een ingebouwde digitale simkaart. Deze eSim koppel je aan het mobiele abonnement en dus aan de data van je smartphone. Zo heb je in principe 2 simkaarten onder hetzelfde nummer. Je moet hiervoor wel eerst een eSim abonnement afsluiten bij jouw mobiele provider.
Smartwatch gebruiken zonder telefoon
Als je een smartwatch koopt met 4G, LTE of Cellular in de naam, weet je dat het apparaat een ingebouwde eSIM heeft. Met deze slimme horloges kun je bellen, berichten ontvangen en internetten zonder dat je je telefoon nodig hebt.
Voor een 4G-verbinding op je smartwatch heb je een eSIM nodig. Dit is een digitale simkaart. Een smartwatch met 4G brengt dus extra kosten met zich mee.
Om een smartwatch te gebruiken heb je een smartphone nodig. Op je smartphone installeer je de app die bij de smartwatch hoort, zoals Galaxy Wearable, Garmin Connect of Watch van Apple. Door de bijbehorende app op je smartphone te openen en bluetooth aan te zetten, synchroniseer je de watch met je smartphone.
Hoe werkt een smartwatch met simkaart? Voor een vast bedrag per maand (of standaard in het abonnement) kan de watch verbinding maken met het mobiele netwerk. In tegenstelling tot dual-sim gebruikt de watch hetzelfde nummer als die van je smartphone. Smartwatches gebruiken hier de eSIM mogelijkheid voor.
Wat is een smartwatch met simkaart? Smartwatches met simkaart zijn verkrijgbaar van verschillende merken, zoals de Samsung Galaxy Watch LTE- en Apple Watch 4G-modellen. Deze smartwatches werken met behulp van een digitale simkaart, een zogenaamde eSIM.
Wat kost een abonnement met eSIM? De kosten voor een eSIM zijn gelijk aan die van een normale simkaart en zijn in de meeste gevallen gratis.
De meest gebruikte app is Wear OS. Deze app kan op elk besturingssysteem (zowel Android als iOS) worden gedownload en gebruikt en communiceert met elke soort smartwatch. Deze app stelt een Bluetooth verbinding in staat om contact te maken en te onderhouden met uw smartwatch.
Plaats uw horloge in de buurt van de telefoon, schakel Bluetooth in op de telefoon, ga naar Instellingen > Bluetooth en zorg ervoor dat het draagbare apparaat beschikbaar is om te koppelen.
Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe simkaart nodig als je een nieuw abonnement afsluit bij een andere provider of als je een nieuw mobiel-abonnement afsluit. Als je bij dezelfde mobiele provider blijft, kun je vaak je oude simkaart houden. Je hebt dan geen nieuwe simkaart nodig.
Overal verbonden
Om je smartwatch optimaal te gebruiken, heb je internet nodig. Normaal is je smartwatch via je smartphone met het internet verbonden. Hierdoor ontvang je je WhatsAppjes en luister je naar Spotify via je smartwatch. Met een 4G smartwatch heb je je smartphone niet nodig.
WhatsApp heeft een eerste testversie van zijn app uitgebracht voor Wear OS, het Google-besturingssysteem voor smartwatches.
Het bluetooth bereik tussen het horloge en uw telefoon is circa 10 meter.
Je horloge voor het eerst instellen
op je telefoon. Tik op Instellen. Volg op je horloge de instructies op het scherm om een taal te kiezen en de servicevoorwaarden te accepteren. Volg op je telefoon de instructies op het scherm totdat je de naam van je horloge ziet.
Als je een Android smartphone hebt, is slechts 1 ding belangrijk: de Android versie op je smartphone. Bekijk welke Android versie jij hebt en kies een smartwatch die hier compatibel mee is. Dit staat aangegeven op de productpagina.
Verbonden met internet via wifi
Als uw horloge wifi ondersteunt, kunnen het horloge en uw telefoon op elke afstand verbonden blijven, zolang ze beide verbinding met internet hebben. Als u verbonden wilt blijven met uw telefoon, kunt u de wifi-verbinding op uw horloge inschakelen en hiermee verbinding maken.
Je kunt je Galaxy Watch verbinden met elk type Android smartphone.
Activatie op de eSIM is gratis!
Wat op dit moment een nadeel is aan de e-sim, is dat alleen grotere providers deze digitale simkaart ondersteunen. Kleine providers bieden deze mogelijkheid vooralsnog niet aan. In maart 2022 kun je bij KPN, Vodafone, T-Mobile en Simyo terecht voor een smartphone met e-sim.
e-sim is veiliger dan een fysieke simkaart, omdat deze niet kan worden verwijderd als je iPhone zoekraakt of wordt gestolen. Met e-sim hoef je geen fysieke simkaarten (die ook verloren kunnen gaan) te kopen, mee te nemen en te verwisselen, of te wachten tot ze per post aankomen.