Maar met wat respect voor de privacy van de mensen mag u natuurlijk een prachtige reportage maken van uw ballonvaart belevenis. Foto's met de gsm kunnen ook. Let wel dat je tijdens de ballonvaart mogelijks geen bereik hebt.
Soms vaart een ballon maar een relatief korte afstand en soms zelfs wel 30 kilometer. Hoe ver je komt hangt onder andere af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de ballon bereikt. Het is ook afhankelijk van het vinden van een geschikte landingslocatie door de piloot.
Tijdens een ballonvaart maak je geen fysiek contact met de grond waardoor de nervositeit automatisch verdwijnt. Hoogtevrees is een angst die pas optreedt van zodra er fysiek contact met de grond ontstaat. In een luchtballon kan je dus geen hoogtevrees hebben.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Het aantal passagiers in de ballonmand varieert van een beperkt gezelschap (2 – 4 personen) tot ballonvluchten met grote luchtballonnen die plaats geven aan 16 personen of meer.
Jaarlijks stijgen zo'n achtduizend ballonnen op in Nederland. Volgens de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart komt een ongeval met luchtballonnen niet vaak voor. Het aantal dodelijke ongevallen de afgelopen tweehonderd jaar is op de vingers van één hand te tellen.
Het is niet kouder of warmer in de lucht dan op de grond. Als je een ballonvlucht maakt met C-Air ballonvaart dan heb je geen extra kledij nodig tijdens de ballonvaart. De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond.
De luchtballon is in Nederland het veiligste transportmiddel. 'Veiliger nog dan reizen per vliegtuig of trein', stelt woordvoerder Ballonvaren Joop de Wild van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart.
Als het sap uit de schil op de opgeblazen ballon komt, dan beschadigt het rubber en gaat de ballon stuk. Bij het stukgaan hoor je een knal. Deze knal wordt veroorzaakt doordat de samengeperste lucht opeens vrijkomt. De lucht uit de ballon botst met de lucht eromheen en dat veroorzaakt een drukgolf.
Toch is deze vraag niet met een antwoord te beantwoorden, deze varieert namelijk van 25.000 - 110.000 euro. Dit is een nogal brede range die wel snel beantwoord kan worden; de kleinste luchtballon geschikt voor een piloot en 1 passagier is leverbaar vanaf 25.000 euro.
Een van onze meest voorkomende vragen is: hoelang duurt een ballonvaart. Het ballonvaren duurt ongeveer één uur, gevolgd door een drink. Na ongeveer één uur ballonvaren, bekijkt de ballonvaarder waar het mogelijk is om te landen. De totale ervaring duurt ongeveer een drietal uur.
Neerslag niet gewenst. Neerslag is niet gunstig voor ballonvaren. Als de ballon nat wordt, koelt de lucht in de ballon af, omdat er warmte wordt onttrokken door verdamping.
Hoewel het misschien wel zo lijkt, is ballonvaren helemaal niet gevaarlijk of eng. Integendeel, er komen amper ongelukken voor. Ballonvaren is uiterst veilig en als je het gaat vergelijken met andere luchtsporten, is het de veiligste sport uit de luchtvaart. Ook het landen is veilig.
Ballonvaarten in de avond en ochtend zijn veiliger
Hoe meer kans de zon ziet om het aardoppervlak te verwarmen, hoe meer warme lucht. Boven een vochtige bosgrond heb je dus minder thermiek dan boven een stad waar de hele dag de zon op staat te branden. De warme lucht die opstijgt, koelt ook vanzelf weer af.
Een luchtballon vliegt met de wind mee, dus de snelheid is in principe dezelfde dan de windsnelheid. Bij teveel wind varen we niet uit, en gemiddeld is de snelheid aan de grond zo'n 5 a 15 km per uur.
Hierdoor is het antwoord op de vraag: ”wat is de minimale lengte die kinderen moeten hebben om mee te mogen varen in een luchtballon?'' Dus 1,20 meter. Hiernaast moeten ze ook in staat zijn om een uur stil te staan en instructies te begrijpen en op te volgen over de landingsprocedure.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Vandaar dat weerballonnen ook wel radiosondes worden genoemd. De sonde bereikt doorgaans een hoogte van tussen de 17 en 25 kilometer. Tijdens de vlucht, die één tot twee uur duurt, worden metingen verricht op het gebied van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.
Er worden namelijk altijd een aantal stappen doorlopen voor en na de ballonvaart. Deze stappen zijn: verzamelen op een bepaald punt (startlocatie), de luchtballon neerleggen op het veld, het wegvaren van de luchtballon, de ballonvaart zelf, de landing en de champagnedoop.
Tussen 1982 en 1993 kwamen 43 ballonvaarders om het leven. Sindsdien vielen er nog 31 doden, de slachtoffers van het recente ongeluk niet meegerekend.
De praktijk kennis ballonvaren wordt de aspirant luchtballon piloot geleerd door een "Flight Instructor". Gemiddeld zijn circa 40 trainingsvaarten met een Flight Instructor noodzakelijk waarna de aspirant ballonvaarder een eerste "solovlucht" mag maken.
Hete lucht
De lucht in een heteluchtballon wordt verhit tot een temperatuur van ongeveer 100 graden. De ballon is van boven meestal bolvormig en heeft een trechtervormige opening aan de onderkant.
Hou rekening dat een mand minimum 1,10 meter hoog is.
De in 2005, door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, opgerichte Gedragscode Ballonvaart meldt dat er in de Luchtvaartwet staat dat een luchtballon buiten de bebouwde kom overal mag komen te landen, met uitzonderingen van de openbare wegen.
De kleding die men in vlucht nodig heeft is nagenoeg dezelfde dan op de grond. Een dikke jas is niet nodig bij 20 graden. Na de vlucht kan het wel flink afkoelen bij zonsondergang. Vandaar raden wij steeds aan om een jas mee te nemen die nuttig kan zijn tijdens het aperitief op de landingsplaats.