Nee, u heeft niet altijd een vijverfilter nodig. Als u bijvoorbeeld een vijver heeft met alleen vijverplanten en geen vijvervissen, is het ook niet nodige om een vijverfilter te installeren bij uw vijver. U hoeft dan immers niet te zorgen voor afbraak van de uitwerpselen van de vijvervissen.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.
Een filter is een belangrijk hulpmiddel om een vijver gezond en helder te houden. Vijverfilters voorzien het vijverwater van kooldioxide (CO2). Dit is de belangrijkste voedingsstof van zuurstofplanten. Op deze pagina lees je hoe een filter werkt, hoe je het kunt installeren en wat voor onderhoud er aan te pas komt.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken.
Onder de moerasplanten (dus 0 tot -20 cm onder waterniveau) zitten de echte waterzuiveraars. De beste soorten zijn gele lis, kalmoes, lisdodde en riet (hoewel je deze laatste twee liever niet in de vijver zet vanwege hun sterke wortels).
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Over het algemeen kan gesteld worden dat een vijverfilter tussen 100 en 500 euro gaat kosten. Nogmaals het is van belang welk soort vijver u heeft, maar voor deze prijs kunt u er prima in slagen om een goed werkend vijverfilter te vinden.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Vissen in de vijver gezond houden
Zorg altijd voor vijverwater van goede kwaliteit. Gezond, hard vijverwater heeft een vrij constante zuurgraad (pH-waarde). Hierdoor zijn vissen minder gevoelig zijn voor parasieten, schimmels en andere infecties.
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Vijverfilter met filtermatten
Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat.
Vijverfolie kopen? Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
Het doel van een biologisch vijverfilter is de vijver te voorzien van voldoende koolzuur (CO2). Bacteriën in het filter zetten afvaldeeltjes uit de vijver om, waarbij ze zuurstof uit het water opnemen en koolzuur afgeven aan het vijverwater.