Alle werknemers (arbeiders, bedienden, dienstboden, enz.)hebben recht op verlof om een nieuwe betrekking te zoeken.Ook wanneer het ontslag van de werknemer zelf uitgaat. Dit geldt ook voor de werknemer die de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt.
Sollicitatieverlof goed geregeld
Een werkgever mag sollicitatieverlof nooit weigeren. De concrete planning van het sollicitatieverlof gebeurt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer. Geraken die het niet eens? Dan heeft de werknemer het laatste woord.
Sollicitatieverlof is een wettelijk recht voor iedereen die ontslagen wordt of zelf ontslag neemt. Formeel betekent sollicitatieverlof dat een werknemer het recht heeft om afwezig te zijn op het werk om op zoek te gaan naar een andere baan. Die regel geldt zowel voor arbeiders als bedienden.
Ja, ook als je zelf ontslag genomen hebt. Hoeveel sollicitatieverlof je precies mag nemen tijdens je opzegtermijn, hangt af het feit of je outplacementbegeleiding volgt. Deze begeleiding wordt geregeld en betaald door je werkgever. Bedoeling: je helpen om zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden.
Wat als je medewerker al een andere job heeft? Ook als je medewerker al een andere job heeft gevonden, blijft het recht op sollicitatieverlof behouden. De redenering hierachter is dat je de medewerker de kans moet geven om een nog betere betrekking te vinden.
Mag je verlof nemen tijdens je opzegtermijn, en heeft dat effect op de einddatum van je opzeg? Het antwoord is: ja, je mag in principe vakantie nemen tijdens je opzegtermijn, maar afhankelijk van de situatie en het soort verlof kan het zijn dat je opzegtermijn daardoor wordt verlengd.
Het antwoord op de vraag of je tijdens je sollicitatieverlof wordt doorbetaald is eenvoudig: ja. Het is wettelijk vastgelegd dat je werkgever je loon moet doorbetalen als je afwezig bent om op zoek te gaan naar een nieuwe job.
Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever een werknemer weigeren zijn vakantiedagen op te nemen bij einde dienstverband. Wettelijke vakantiedagen dienen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd te worden opgenomen.
Wie deeltijds werkt heeft ook recht op sollicitatieverlof. Wie halftijds werkt zal een halve dag verlof per week kunnen opnemen om te gaan solliciteren.
Je hebt recht op 1 dag of 2 halve dagen sollicitatieverlof per week. Deze neem je in overleg met je werkgever, maar uiteindelijk heb jij wel het laatste woord. Leg dit sollicitatieverlof vroeg genoeg vast (bijvoorbeeld de week vooraf), om alle discussies achteraf te vermijden.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof.Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?
Recht op WW bij zelf ontslag nemen? Het uitgangspunt is dat uw geen recht op WW heeft wanneer u zelf ontslag neemt. De werkloosheidswet stelt de voorwaarde voor een WW-uitkering dat u niet 'verwijtbaar' mag zijn. Dit betekent dat de reden van werkloosheid niet door u mag komen.
Tijdens het presteren van de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om van het werk weg te blijven met behoud van zijn loon om een nieuwe dienstbetrekking te zoeken. Dit recht geldt zowel bij opzegging door de werkgever als bij opzegging door de werknemer.
Als je zelf ontslag neemt tijdens je ziekteverlof, dan begint de opzeggingstermijn onmiddellijk te lopen. De opzeggingstermijn wordt niet geschorst of verlengd tijdens je ziekteverlof.
Als je sollicitatieverlof wilt opnemen, is het aan te raden om dit eerst even met je werkgever te bespreken. Leg uit waarom je al wilt starten met solliciteren en vraag vervolgens om verlof. Vermeld duidelijk hoeveel dagen je vrijaf wilt nemen en wanneer je de vrije dagen precies nodig hebt.
Hierna kan je nog steeds 4/5e werken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
Wie vier vijfde werkt, ziet zijn brutoloon met een vijfde dalen, maar netto gaat er normaal gezien geen 20 procent van af. Hoeveel je van je loon aan de fiscus afstaat, wordt onder meer beïnvloed door de hoogte van het brutoloon en je gezinssituatie. Het belastingtarief werkt met progressieve schijven.
Wat zegt de wet over solliciteren tijdens werktijd? Wanneer je de keuze maakt om een andere baan te zoeken, heb je geen recht op (betaald) verlof om te solliciteren. Hiervoor neem je dus vakantie-uren op. In sommige cao's zijn hierover andere afspraken opgenomen.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Neem je zelf ontslag dan bedraagt de opzegtermijn maximum 13 weken. Voor arbeiders was dat al langer zo en vanaf 28 oktober 2023 is die regeling ook van toepassing zijn voor alle bedienden die hun ontslag indienen. Opgelet: voor de tegenopzegging gelden kortere opzegtermijnen.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro.
Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar; Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.
Bij de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst heeft u recht op uitbetaling van alle opgebouwde maar door u nog niet genoten vakantiedagen. Het gaat dan dus om zowel de wettelijke als de bovenwettelijke vakantiedagen.