Heeft u een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
Een chronische machtiging voor fysiotherapie krijg je niet zomaar. Een chronische machtiging is alleen geldig als de specialist of huisarts deze afgeeft en er een duidelijke diagnose op de verwijzing staat die terug te vinden is in de lijst met chronische aandoeningen.
Een chronische ziekte is een aandoening die nooit meer helemaal overgaat. Ziektes zoals reuma, astma, COPD, diabetes en hart- en vaatziekten.
Als u geen aanvullende verzekering hebt, dan zijn de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening. Meestal is deze zogenaamde chronische machtiging voor fysiotherapie geldig voor de duur van één jaar. Soms kan dit langer zijn.
Fysiotherapie chronisch: indicaties zenuwstelsel
Ruggenmergaandoening. Multipele sclerose. Perifere zenuwaandoening indien sprake is van motorische uitval. Extrapyramidale aandoening.
Gegevens over de vijf belangrijkste chronische ziekten (longkanker, diabetes, hart- en vaatziekten, en COPD) zijn bijeengebracht in de Staat van Volksgezondheid en Zorg ( StaatVenZ Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat van Volksgezondheid en Zorg)).
Helaas zijn er geen zorgverzekeringen meer die in 2022 onbeperkt fysiotherapie vergoeden.
Een chronisch ziekte kan zowel een lichamelijke als geestelijke aandoening zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing. Daarnaast gaat het om een ziekte die minimaal 6 weken tot 3 maanden duurt. De ziekteduur meestal erg lang en heeft een wisselend beloop.
Heeft u een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
Voor mensen met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen die tot gratis of goedkopere fysiotherapie kunnen leiden. Dit kan vanuit de overheid of de gemeente geregeld zijn. Zorgtoeslag is een financiële vergoeding van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering.
Bepaalde aandoeningen komen voor op een lijst die door de overheid is samengesteld (ook wel 'lijst Borst' genoemd). Dit kan bijvoorbeeld gaan om (langdurige of steeds terugkerende) gezondheidsproblemen of om een operatie die u heeft ondergaan.
Als fysiotherapeut kunt u ook uw patiënt verwijzen voor een MRI scan, een echografie of een röntgenfoto. Alleen wordt op deze manier het onderzoek niet vergoed door de zorgverzekeraar en zal uw patiënt zelf het onderzoek moeten betalen.
Veel Nederlanders maken gebruik van fysiotherapie. De basisverzekering vergoedt de eerste 12 fysio en oefentherapie behandelingen bij artrose van de knie of de heup. Daarnaast vergoedt de basisverzekering fysiotherapie voor volwassenen alleen als je een aandoening hebt die op de lijst met chronische aandoeningen staat.
Uit uw aanvullende aanvullende verzekering krijgt u maximaal 16 behandelingen fysiotherapie vergoed.
De verhouding tussen arbeid en rust is bij cliënten met chronische pijn extra belangrijk. De pijn vraagt namelijk zoveel energie en maakt dat de energie eerder op is. Echter, alleen maar rusten komt de cliënt ook vaak niet ten goede. Het zoeken naar de juiste balans is hierin dus het streven.
Jezelf accepteren
Als je hoort dat je ziek bent, komt het accepteren van jezelf mét die ziekte ineens op de voorgrond te staan. Er zijn verschillende fases die je dan doormaakt, van ontkenning en rouw tot acceptatie. Laat je inspireren door mensen die dit voor elkaar gekregen hebben.
Symptomen CVS
je hebt aanhoudende ernstige vermoeidheidsklachten; je functioneert veel minder goed, zowel beroepsmatig als sociaal/persoonlijk; er is geen lichamelijke oorzaak voor de ernstige vermoeidheid te vinden; de klachten bestaan tenminste 6 maanden.
Natuurlijk zit er meer in het pakket dan alleen fysiotherapie, maar het laat zien dat de prijzen de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. Ter vergelijking: in 2020 lag de gemiddelde prijs voor onbeperkte fysiotherapie op 752,96 euro.
Er zijn geen vaste prijzen voor fysiotherapie. Gemiddeld ligt de prijs voor een reguliere behandeling tussen de €35 en €45. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld voor manuele therapie of kinderfysiotherapie is meestal weer wat duurder.
Bij chronische pijn wordt de pijn echter in het zenuwstelsel gecreëerd, zelfs nadat lichaamsweefsel al weer is genezen. Soms leidt chronische pijn tot verlaagde activiteit, baanverlies of financiële problemen, maar ook tot bezorgdheid, depressie en invaliditeit.
Veel mensen met een chronische aandoening willen graag meer bewegen, zo blijkt. Met name de directe fysieke voordelen en de verwachte fysieke voordelen in de toekomst kunnen hen motiveren om daadwerkelijk meer te (gaan) bewegen. Pijn en angst om te bewegen en gebrek aan energie zijn belangrijke belemmeringen.