Heb ik een schouwsloot? Controleer op onze pagina Onderhoud en schouwen van watergangen de online schouwkaart of jouw sloot een schouwsloot is.
Eigenaren van percelen waar een sloot doorheen of langs loopt, zijn zelf verantwoordelijk voor dit onderhoud. Tijdens de schouw controleren wij of dit onderhoud goed is uitgevoerd. Wij onderhouden de A-watergangen (de hoofwatergangen) zelf.
Sloot die geen poldersloot is, wat wil zeggen dat de sloot niet door het waterschap wordt onderhouden, maar door de eigenaren van het land rond de sloot. Elk najaar controleert het waterschap of de sloot goed schoon is. Dit noemt men schouwen en de sloot heet daarom schouwsloot.
Uw overbuurman (rood) is voor de hele breedte van de sloot, de hele oever aan één kant en een gedeelte van de oever aan uw kant eigenaar. U (groen) bent slechts voor een gedeelte van de oever kadastraal eigenaar. Dit betekent dat u de halve sloot en het talud aan uw zijde dient de onderhouden.
Heb je een stuk grond langs een sloot die belangrijk is voor aan- en afvoer van water? Dan controleert het waterschap of u de sloot goed onderhoudt. Dit doen we 1 keer per jaar en noemen we de 'schouw'.
Iedere eigenaar van een perceel aan een sloot, zowel instanties als bedrijven en particulieren, is voor zijn helft van de sloot onderhoudsplichtig. Als een perceel aan een grote, brede sloot ligt (een hoofdwaterloop), hoeft de perceeleigenaar vaak alleen de helling (het talud) te onderhouden.
De diepte van een sloot is meestal maar ca. 0,5 m (theoretisch < 3 m). Als een sloot smaller is dan ca. 0,5 m en ook nog ondiep dan wordt die meestal greppel genoemd.
Baggeren is meestal ongeveer 1 keer in de 7 tot 15 jaar nodig. Maar u kunt ook vaker baggeren. Dan hoeft u minder bagger in 1 keer te verspreiden. Het waterschap kan controleren of de sloot diep genoeg is.
Er zijn veel manieren om de bagger te verwijderen. Kleine stukjes kunnen soms nog wel met de ouderwetse baggerbeugel met net uit de sloot verwijderd worden, maar grotere stukken vereist meer tijd en inspanning. U kunt er dan voor kiezen om de bagger machinaal uit de watergang te verwijderen door een loonwerker.
Soorten watergangen
B-watergangen. Dit zijn watergangen met een lokale water aan- en afvoerende functie. Vanwege het beperktere belang van deze watergangen dienen ze door de eigenaren van de aangrenzende gronden te worden onderhouden.
Langs A-watergangen zijn de beschermingszones vier meter breed (in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en in het Land van Heusden en Altena geldt een breedte van 5 meter), gemeten vanuit de bovenzijde van de oever (insteek).
De najaarsschouw is de controle van sloten die jaarlijks start op de 3e maandag van oktober. Schouwmeesters controleren dan of alle sloten in ons beheersgebied voldoende onderhouden zijn.
De kosten van baggeren bedragen tot 0,20 euro per strekkende meter. Bij smalle percelen kan dat al gauw oplopen tot 50 euro per ha. Baggeren is veelal eens in de 4-5 jaar nodig. De jaarkosten bedragen max 10 euro per ha per jaar.
Het onderhoud van sloten en oevers is in veel gevallen de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond langs de sloot. Als eigenaar moet u er voor zorgen dat het water en de oevers worden onderhouden.
Het meest effectief is het om de plant met wortel en al weg te halen. Nu zitten deze wortels erg diep en vast in de grond. Verschillende methoden om het riet te verwijderen en te verminderen zijn: Vanaf de kant met een minigraver (of grotere kraan) het riet eruit trekken gaat prima, met de hand is dit onbegonnen werk.
Waarom moet ik mijn sloot baggeren? Om ervoor te zorgen dat water goed aan- en afgevoerd kan worden. Als de sloot niet wordt onderhouden loopt deze langzaam vol met bagger.
Bij hekkelen wordt de begroeiing (waterplanten) uit de sloten gehaald, zodat de watergangen vrij worden gehouden en overtollig water goed kan worden afgevoerd.
Een beek onderscheidt zich op zijn beurt weer van een rivier, doordat het een 'doorwaadbaar' water is. Je kunt er dus doorheen lopen, een rivier is daarvoor meestal te groot en diep. Een sloot is smaller dan een kanaal of wetering.
Bent u eigenaar van een stuk grond aan zo'n sloot, dan bent u verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Denk aan het maaien van de oevers. Of het open houden van duikers en het verwijderen van maaisel, planten en rommel uit de sloot. Ook zorgt u ervoor dat de bodem van de sloot breed genoeg is.
Voor de veehouder betekent het dat hij een substantieel grotere lading plantenresten (hekkelspecie) op de rand van de sloot moet accepteren. Boeren moeten de hekkelspecie zelf verwerken; doorgaans door de boel over het land te verspreiden wanneer het enigzins is ingedroogd.
Ad 1: Buitengewoon onderhoud zorgt ervoor dat oppervlaktewaterlichamen voldoen aan de afmetingen (leggerdiepte en minimale diepte) uit de Legger Wateren.
De kosten bij gebruik van een 'milieuvriendelijke' snijkopzuiger worden geraamd tussen de € 3,– en de € 4,50 per situ m3.