Pijnlijke vagina: de eerste maanden na de bevalling is de vagina nog gevoelig. Zeker als je ingeknipt bent of uitgescheurd kan het een tijdje duren, voordat je weer pijnloos kan vrijen. Forceer niets!
De eerste keer opnieuw vrijen na de bevalling kan pijnlijk aanvoelen. Je hebt misschien last van vaginale droogheid of je baarmoeder is nog heel gevoelig. Ook een orgasme kan anders aanvoelen. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder namelijk samen en door de bevalling is die nog gevoeliger.
Fysiek geen zin
De bloedtoevoer naar je geslachtsdelen moet na je bevalling weer goed op gang komen, waardoor je seksuele organen minder sterk reageren. De ene vrouw heeft een paar weken na de bevalling weer zin in seks en de ander moet er na een paar maanden of langer nog steeds niet aan denken.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
Bevalling opwekken door te vrijen
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën.
Meer dan geslachtsgemeenschap
Maar je kunt ook heel fijn met elkaar vrijen zonder geslachtsgemeenschap. Wees creatief en ontdek andere manieren van intimiteit en seks. Elkaar masseren, zoenen en likken of masturberen terwijl de ander toekijkt kan ook heel opwindend zijn.
De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen.
Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen. Ik heb patiënten die zeggen dat het erger is dan brandwonden of weeën.” Dit soort hoofdpijn voel je aan beide kanten van het hoofd, vaak rond de ogen en duurt 3 uur of langer.
Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.
Bespreek je bloedverlies met je kraamverzorgster of verloskundige. Zij kunnen je helpen om in te schatten of de hoeveelheid bloedverlies normaal is. Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig.
Seks, om specifiek te zijn penetratie, kan pijnlijk zijn. Dat kan komen door de hechtingen of het littekenweefsel, maar ook puur doordat je moeite hebt met ontspannen – omdat je het te spannend vind of jullie er niet over praten samen – en je daardoor (on)bewust de bekkenbodem aanspant.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt. Later mag uiteraard ook.
Wanneer een vrouw een orgasme heeft, zal het kind wel de samentrekkingen van de baarmoederspier voelen. Maar ook dat heeft geen negatieve gevolgen voor de baby.
Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats.Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn.
Hoewel dit helemaal veilig is voor zowel moeder als kind, kiezen er toch steeds meer vrouwen voor om zonder pijnbestrijding te bevallen. Hier zijn diverse redenen voor, zoals de wens van een natuurlijke bevalling of de angst dat het kind problemen ervaart door de pijnbestrijding.
Geboorte placenta
Hier zijn weer samentrekkingen van je baarmoeder voor nodig. Sommige vrouwen voelen nog echt weëen in deze fase, anderen merken hier niets meer van. Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje.
Er wordt van uitgegaan dat een baby bij een normale bevalling goed tegen de druk op zijn hoofd kan. Maar als de bevalling erg lang duurt, of als je kind met een vacuümpomp of tang geboren wordt, is het aannemelijk dat hij pijn heeft of zich na de geboorte niet lekker voelt.
Het hoofdje van de baby zit laag, en de druk tegen het laatste randje baarmoedermond en de onderrug kan heftig zijn. Terwijl je lichaam hard werkt om de laatste centimeters van de baarmoedermond te openen, bereidt het zich ook vast voor op de persfase.
Een bevalling kan prima zonder pijnbestrijding. Je kunt zelf veel doen om de weeën op te vangen, Je krijgt ruim voor de bevalling informatie van ons over hoe je zelf met de weeën om kan gaan en hoe je ze goed kunt opvangen. Bijvoorbeeld door in bad te gaan, afleiding te zoeken of op je ademhaling te letten.
Hoe voelt toucheren? In principe mag toucheren geen pijn doen. Het kan wel vervelend of naar zijn, met name wanneer de bevalling nog niet is begonnen, omdat de baarmoedermond dan vaak lastig te bereiken is. Ook tijdens een wee kan inwendig onderzoek vervelend of pijnlijk zijn, of als je erg gespannen bent.
Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis.Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.
Na je menstruatie kan het ook redelijk hard aanvoelen, net zoals het puntje van je neus. Als je al een keer bevallen bent, dan zal er altijd een klein spleetje voelbaar zijn. Is dit niet het geval, dan is je hij volledig dicht.
Seks na de bevalling mag in ieder geval niet zolang je nog vloeit. Gemiddeld stopt het vloeien drie tot vier weken na de bevalling. In die weken heb je nog kans op infecties, dus dan is het zeker niet verstandig om seks te hebben. Daarna kun je langzaam weer aan seks beginnen, maar overhaast het niet.
Na een vaginale bevalling
Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).