Het belangrijkste verschil tussen gyros en souvlaki is hoe het vlees wordt bereid. Souvlaki wordt gemaakt met kleine stukjes vlees geroosterd op kleine spiesjes, terwijl gyros wordt gemaakt met gestapeld vlees op een verticale grill.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Zo ziet u het verschil: Souvlaki is gemarineerd varkensvlees, kip, rundvlees of lamsvlees gegrild op een spies. Het wordt meestal geserveerd op een spies, maar u kunt het ook eten in een warme pita of over salade. Gyros worden gemaakt met gestapeld vlees (meestal varkensvlees, maar ook ander vlees is gebruikelijk) dat is gekookt op een verticale rotisserie.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
Als je in Griekenland op vakantie bent geweest dan heb je vast weleens een pita gyros, ook wel pita giros genoemd, gegeten.
In Athene en andere delen van Zuid-Griekenland staat het vleesgerecht met spiesjes, dat elders souvlaki wordt genoemd, bekend als kalamaki , terwijl souvlaki een term is die over het algemeen wordt gebruikt voor gyros en soortgelijke gerechten.
Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
Souvlaki
Vlees levert veel voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Bovendien is vlees een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Eiwitrijke diëten hebben aangetoond te helpen bij gewichtsverlies en verzadiging.
Gyros krijgen hun kenmerkende smaak niet alleen van het langzaam geroosterde vlees, maar ook van de traditionele mediterrane kruiden . Het vlees wordt rijkelijk gekruid met gedroogde oregano, marjolein, tijm, rozemarijn, knoflook en zwarte peper voordat het wordt gekookt. Deze kruiden en hartige specerijen geven het vlees aroma en Grieks karakter.
Bifteki zijn een soort Griekse hamburgers die eventueel gevuld worden met fetakaas. Ze worden niet per se op een hamburgerbroodje gegeten, maar eerder bij een maaltijd met meerdere bijgerechten, zoals gebakken aardappelen, friet, groenten en tzatziki.
"Het goede nieuws is dat de kip-, lams- of varkensvlees souvlaki (kebabs) geweldige keuzes zijn - redelijk vetarm en rijk aan groenten," zei CSPI senior voedingsdeskundige Jayne Hurley, die de studie uitvoerde. "Het hartverscheurende slechte nieuws is de vetrijke moussaka en gyro."
Het woord souvlaki is vertaald spiesje. Het is een spies van blokjes gemarineerd kip- lams- of varkensvlees, dat op een houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pitabroodje geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
De Griekse souvlaki is een versie van shish kebab die alleen vlees gebruikt , vergelijkbaar met de Turkse çöp şiş, "spiesjes van afval", een grappige naam die verwijst naar het feit dat het vlees vaak restjes zijn die overblijven nadat andere stukken eraf zijn gehaald. Kebabs worden vaak gegeten met yoghurtsaus en geserveerd met rijst.
Waar de Turken şiş kebab hebben en de Indonesiërs saté, hebben de Grieken souvlaki (spreek uit als: soe-VLA-kie).
In de meest eenvoudige zin zijn gyros van Griekse oorsprong en döner kebab is Turks, dus ze hebben een ander smaakprofiel.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Het belangrijkste verschil tussen gyros en andere soorten vlees is het soort vlees dat wordt gebruikt. Het vlees wordt op unieke wijze gesneden en in een pitabroodje gewikkeld. Naast het vlees bevat een gyros andere ingrediënten zoals komkommers en kruiden. Griekse gyros zijn gezond en heerlijk .
Gyros wordt vaak opgediend samen met frisse, lichte dranken als witte wijn, rosé of bier. Voor niet-alcoholische opties zijn ijsthee, mineraalwater met citroen of frisdrank een goede keus om de kruidige smaak af te ronden.
Traditioneel gyrovlees combineert rundvlees en lamsvlees, die meer vet kunnen bevatten, met name verzadigd vet. Voor een magere optie kan kip- of kalkoengyro worden gekozen . Deze gevogeltekeuzes bieden een lager vetgehalte, waardoor ze een gezonder alternatief zijn zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.
Maar de waarheid is dat, wanneer het op de juiste manier wordt bereid en geconsumeerd, souvlaki een geweldige aanvulling kan zijn op een gezond dieet . Een van de belangrijkste redenen waarom souvlaki een gezonde optie kan zijn, is dat het meestal wordt gemaakt met magere eiwitten zoals kip, varkensvlees of lam.
Het bestaat uit een spies van vlees (vaak varkensvlees of kip) dat wordt gegrild boven houtvuur. Daardoor krijgt het vlees een heerlijke, rokerige smaak. De Grieken serveren het traditioneel vaak op een pita, zonder de spies.
Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip.
De oorsprong van Tzatziki ligt niet in Griekenland maar in het oude Turkse Rijk waar een broertje van deze saus Caçik nogsteeds erg geliefd is. Traditionele Tzatziki wordt gemaakt met volle yoghurt, knoflook en komkommer.
Gyros wordt van oorsprong gemaakt van varkensvlees, maar je kunt het ook prima van kip maken. De smaak van gyros wil nog weleens verschillen en is sterk afhankelijk van welk vlees je precies gebruikt. Eet je liever geen vlees? Je kunt natuurlijk ook een pitabroodje vullen met vega gyros.