Toch zijn er zeker verschillen! Denk aan de productieregio en het formaat. Camembert komt uit Normandië en is vooral bekend door zijn kleine ronde vorm. Camembert heeft een kortere rijping waardoor de binnenkant steviger blijft.
Slechts drie merken wisten te overtuigen: Chêne D'Argent van Lidl, Saint-Benoit van Jumbo en Le Rustique (onder meer AH, Jumbo en Coop).
Camembert is traditioneel een kaas van koemelk, maar sommige kleinschalige producenten maken ook hun eigen geiten- of schapenkaasvarianten .
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
Camembert Châtelain. De Camembert is een witschimmelkaas die rijpt vanaf de korst naar binnen. Het zuivel moet zeker onder de korst geel en zacht zijn voor de beste smaak.
Er zijn toch echter subtiele variaties tussen de twee. Beide worden beschreven als nootachtig, fruitig, grasachtig, en zelfs paddenstoelachtig, maar Brie is milder met een romige, boterachtige smaak, terwijl Camembert een diepere, meer aardse en intense smaak en aroma heeft.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Deze korst wordt gemaakt door gemeenschappen van nuttige microben, waaronder de bacterie Penicillium candidum, die de kaas langzaam van buiten naar binnen laten rijpen. Terwijl de microben de vetten en eiwitten in de kaas afbreken, vormt het gebied onder de korst een zachte, vloeibare roomlijn.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Een heerlijk kaasje uit Frankrijk
Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
Camembert versus brie
Camembert heeft een melkvetgehalte van ongeveer 45%, terwijl Brie een hoger melkvetgehalte heeft van 60% . Dit betekent dat brie romiger van smaak is en vaak een mildere en meer boterachtige afdronk heeft. Dubbele en driedubbele brie zijn nog boterachtiger, omdat ze een nog hoger melkvetgehalte hebben.
Camembert (/ˈkæməmbɛər/ KAM-əm-bair, VK ook /-mɒm-/ -om-, Frans: [kamɑ̃bɛʁ]) is een vochtige, zachte, romige, oppervlaktegerijpte koemelkkaas . Het werd voor het eerst gemaakt in de late 18e eeuw in Camembert, Normandië, in het noordwesten van Frankrijk.
Camembert kan zo gegeten worden, direct uit de verpakking, of gekookt . Traditioneel wordt Camembert niet gesneden voor het koken, omdat het bakken van de camembert de meest gebruikelijke manier is om het te koken.
Tunworth Camembert Kaas . “De beste Camembert ter wereld” – Raymond Blanc.
Aldi Camembert | De GEITENkaas en je kunt ons niet op andere gedachten brengen ð Tag iemand die dit geweldig zou vinden!
Hervekaas of Herfse kaas (Frans: Fromage de Herve) is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd.
De romige textuur van camembert lijkt misschien wel de bad boy van de kaasplank, maar het bevat minder vet dan sommige andere kazen (ongeveer 23 procent, 14 procent verzadigd) . Het zoutgehalte is hoog (1,5 g of meer per 100 g), dus wees zuinig met hoeveel u eet. Gefrituurde camembert bevat nog meer vet.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Het spreekt voor zich dat u uw vrienden op een vriendelijke manier uitlegt dat de korst van zachte kazen zoals camembert en brie niet alleen eetbaar is, maar dat deze ook de zintuiglijke ervaring compleet maakt door de smaak te verrijken en een prachtig contrast in textuur te creëren tussen de korst en het hart van de kaas.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Eet de schil.
Niet alleen moet je de korst eten, maar het is ook nog eens ontzettend onbeleefd om alleen delen van de kaas te eten die "niet vies" zijn. Brood is de kaasspons van de natuur, maak je bord ermee schoon. Camembert en de meeste andere kazen passen goed bij alle soorten brood.
In Frankrijk wordt Camembert meestal gegeten op een stuk knapperig stokbrood (nooit met crackers) of op zichzelf, zonder brood . Het wordt ook gegeten met simpele bijgerechten zoals vers of gedroogd fruit.
De witte schimmel die aan de buitenkant van de kaas groeit, staat bekend als Penicillium Candidum of witte schimmelsporen of PC of PCA .
Camembert snijden
Als je dat doet is het lekkerste stuk namelijk in één keer weg. Snijd daarom lange, dunne plakjes vanaf de zijkant. Dat geldt trouwens ook voor brie en alle andere kazen die in een punt worden geserveerd.”