Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.
Eiwitten moet je sowieso elke dag genoeg eten, maar zeker als je ziek bent. Eiwitten helpen namelijk bij het herstel van beschadigde cellen en het behoud van spiermassa. Kip, kalkoen, vis, eieren en peulvruchten bevatten veel eiwitten dus voeg dit zeker toe aan je down-the-weather-menu.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in: kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Groente en fruit zoals kool, sperziebonen, rode bessen en sinaasappel. Noten zoals pistache en amandelen.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Rust en vocht: De beste behandeling voor influenza is rust en goed gehydrateerd blijven , omdat hoge koortsen uitputtend kunnen zijn en uw risico op uitdroging veel hoger is bij koorts. Vrij verkrijgbare medicatie: Tylenol of ibuprofen kan helpen om koorts en lichaamspijnen te verminderen.
Eieren. Een andere ochtendmaaltijd die je steunt is het ongelooflijke voedsel dat we kennen als het ei. Of je ze nu roerei, gepocheerd of gebakken lust, ze geven je een flinke dosis zink, wat ook in veel verkoudheidsmedicijnen zit, om je symptomen in recordtijd te doven .
Griep moet je uitzieken: veel slapen, goed drinken en eventueel koortsverlagende medicijnen slikken. Antibiotica helpt niet tegen griep. Het kan 1 tot 3 weken duren voor je weer beter bent. Voorkomen dat anderen ziek worden kan door je handen regelmatig te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.
Wat is het paardenmiddel tegen griep en verkoudheid? Paardenmiddelen tegen griep en verkoudheid zijn veel rust en hydratatie, gecombineerd met medicatie om de symptomen te beheersen. In sommige gevallen kan een arts antivirale geneesmiddelen voorschrijven om de duur van de griep te verkorten.
Eieren. Je kunt een uitsmijter beter skippen, maar eenvoudig gekookte eieren - zonder boter of olie - zijn erg voedzaam voor je lichaam als je diarree hebt.
Wanneer u buikgriep heeft opgelopen is het erg belangrijk veel water, thee en bouillon te drinken, omdat de kans op uitdroging hoger is door vochtverlies na diarree en braken. Neem voldoende rust en blijf thuis. De symptomen zijn erg ongemakkelijk en u kunt mensen besmetten op school of op het werk.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.
Er zijn veel kant-en-klare producten verkrijgbaar die gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor gemalen of vloeibare voeding. Bijvoorbeeld: ravioli uit blik, ragout uit blik, maaltijdsoepen (erwten- en bonensoep), stamppot- en aardappelpureepoeder. Kant-en-klare potjes babymaaltijden kunt u ook gebruiken.
Wanneer ziekte toeslaat, springt ons immuunsysteem in actie, wat extra energie vereist om indringers te bestrijden. Deze verhoogde activiteit leidt vaak tot een toename van onze stofwisselingssnelheid, energiebehoeften en voedingsbehoeften. Zoete lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die aan deze toegenomen vraag voldoen.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.