Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.
Het Muiderslot en de vesting eromheen zijn nog steeds eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
De tijd van P.C. Hooft
In de zeventiende eeuw neemt de geschiedenis van het Muiderslot een nieuwe wending. Er komt namelijk een bekende schrijver en dichter wonen. Zijn naam is P.C. Hooft. Het kasteel hoort bij zijn nieuwe baan als bestuurder (drost), dijkgraaf en rechter (baljuw) in de regio Gooiland.
Een andere beroemde bewoner is Pieter Corneliszoon Hooft (1581 – 1647), beter bekend als P.C. Hooft. Hij komt in 1609 op het Muiderslot wonen en blijft er tot hij sterft.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Zo ontstaat het Muiderslot: een vierkant kasteel met vier hoektorens, een grote zaal op de binnenplaats en een slotgracht. Floris raadt niet dat hij zijn eigen gevangenis koopt. In 1296 wordt hij hier gevangengezet, voordat hij bij Muiderberg vermoord wordt. Na zijn dood wordt het slot verwoest.
'Op staal gefundeerd' Het Muiderslot heeft een bijna vierkante grondvorm van 32 x 35 meter met op de hoeken zware ronde torens. Op sommige plaatsen zijn de muren ruim anderhalve meter dik. Het slot is gebouwd op zand, aan de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee, nu het IJmeer.
Gerard van Velzen vermoordde hem met zijn zwaard en het lichaam van Floris werd in Alkmaar bijgezet. Na een grote veldslag bij Vronen (nu Sint Pancras) werd de kist meegenomen naar Rijnsburg in Zuid-Holland, waar hij alsnog begraven werd.
Hij was graaf over Holland en Zeeland. Floris was een belangrijk man in en had veel macht. Holland en Zeeland waren grote gebieden. Daarom kreeg Floris hulp om het gebied te besturen van de edelen Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen.
In 1968 werden de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer in de hoofdrol. De locaties waar werd opgenomen waren Kasteel Doornenburg , Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.
Een donjon is een middeleeuwse versterkte woontoren, al dan niet gebouwd op een motte. De eerste donjons waren van hout; later werden ze gebouwd met stenen uit een steengroeve of in baksteen.
Die kantelen zijn bedoeld om een schutter op een toren of weergang achter de kantelen bescherming te bieden tegen pijl en boog of musketvuur van een tegenstander, die zich buiten het kasteel bevindt. De verdediger kan zich beschermd opstellen achter een kanteel.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Omdat het bisdom te groot was voor de bisschop om zelf te beheren, kreeg een aantal edellieden de macht over een stuk van het gebied. Het noordwesten werd bestuurd door de heren van Amstel. Een van hen was Gijsbrecht van Amstel. In 1256 volgde Floris V zijn vader op als baas van Holland.
Maar waarom naar Alkmaar? Als het de bedoeling was geweest graaf Floris naar Rijnsburg te vervoeren om hem naast zijn vrouw, dochter en eerder gestorven kinderen te begraven, nam men wel een grote omweg. Het was natuurlijk een chaotische tijd.
Vaak leidde een smalle wenteltrap naar de bovenverdieping(en) waardoor men niet met meerdere personen tegelijk kon aanvallen. Een rechtsom draaiende wenteltrap gaf het voordeel aan de verdedigers die zich aan de bovenkant van de trap hadden opgesteld.
Burg Hochosterwitz, Oostenrijk
De nummer één is… het kasteel Hochosterwitz in Oostenrijk! Dit bijzondere kasteel verdient de eerste plek voor de mooie route naar de burcht toe.