uitvoeren. Daarbij is de orthopedisch chirurg in staat om via enkele kleine gaatjes in de huid, de voet te opereren. Hierdoor heeft u na de operatie minder pijn en herstelt sneller; binnen een dag kan u alweer op de voet lopen. Uitgebreide informatie over deze ingreep leest u in de folder.
Letterlijk betekent podotherapie dan ook voettherapie. Een podotherapeut of podoloog is iemand die gespecialiseerd is het onderzoeken en behandelen van, u raadt het al, voeten.
Bij een scheve grote teen (hallux valgus) kan de orthopedisch chirurg een voetoperatie adviseren, als een niet-operatieve behandeling niet tot een oplossing leidt. In deze folder vindt u algemene informatie over de behandelingen van een hallux valgus en adviezen voor de periode na een operatie.
Er zijn orthopedisch chirurgen binnen de Sint Maartenskliniek die zich specifiek op de behandeling van voet- en enkelproblematiek richten. De verwijzingen voor voet- en enkeloperaties komen voornamelijk vanuit andere ziekenhuizen.
De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de soort operatie, krijgt u na de operatie een steunend drukverband of gips om de voet. Dit verband of gips mag niet nat worden.
U kunt na elke voet- of enkeloperatie minimaal drie maanden zwelling en pijn bij inspanning verwachten. Gemiddeld duurt het 12 maanden voordat het eindresultaat bereikt is en u de operatie aan uw voet een beetje begint te vergeten.
Zodra het gevoel in de voet terug is, mag u de geopereerde voet op de hak belasten door middel van het lopen met een speciale afwikkelschoen (Darco-schoen), tenzij de orthopeed iets anders met u afspreekt. De Darco-schoen moet u gedurende zes weken dragen tijdens het belasten van de voet.
Een patiënt met een soepele en corrigeerbare voet kan in eerste instantie naar een podotherapeut worden verwezen; een patiënt met een structureel afwijkende en niet-corrigeerbare voet zal meer baat hebben bij een orthopedisch schoentechnicus. In zeldzame gevallen is verwijzing naar een medisch specialist aangewezen.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
Een podoloog mag niet verward worden met een pedicure of een voetverzorgster. Een podoloog gaat zich gaan specialiseren in de voetverzorging bij personen met huid- en nagelaandoeningen of problemen aan het onderste lidmaat die hun oorsprong hebben in de voeten voeten.
Na de ingreep kunt u nog pijn hebben in het geopereerde gebied. U krijgt hiervoor pijnstillers voorgeschreven. Eventueel kunt u deze, voordat u naar huis gaat, ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis.
De Sint Maartenskliniek biedt verschillende behandelmethoden bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus). Bij de operatie aan de voorvoet zijn verschillende nabehandelingen mogelijk. Hier leest u alles over de nabehandeling met gips.
Het herstel van een operatie voor hallux valgus duurt tenminste 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de operatie dezelfde dag naar huis. De eerste 2 weken rust u zoveel mogelijk met de voet in hoogstand. U mag voorzichtig en kortdurend wat steunen op uw hiel met behulp van de krukken.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Tot de podologische behandelingsmethoden behoren bijvoorbeeld taping ter ondersteuning van een gewricht, het verwijderen van eelt, het corrigeren van afwijkingen van de nagelplaat, het verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet, het maken van podologische zolen…
Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig? Nee, u kunt tegenwoordig ook rechtstreeks, zonder verwijzing van een huisarts of medisch specialist een afspraak maken bij ons als podotherapeut. Oftewel: directe toegankelijkheid. Heeft u geen verwijskaart dan heeft u echter wel een ingevuld DTP formulier nodig.
Je krijgt een terugbetaling van 25 euro per podologische zool, ofwel 50 euro per paar en per jaar.
Hoogste score Elsevier klinieken test
Orthoparc kliniek voor innovatieve orthopedie is 748 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.4.
Een orthopedisch chirurg (kortweg: orthopeed) richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen. Hierbij werkt de orthopeed in sommige gevallen samen met andere behandelaars, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een reumatoloog. Daarna wordt er een een behandelplan opgesteld.
Bij polyneuropathie is er schade aan uw zenuwen. Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak.
Hoog houden betekent dat de voet hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Zo kan de zwelling wegzakken uit de voet. Dit verlaagt de kans op wondproblemen en pijn. De voet is een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels.
U kunt de eerste zes weken na de operatie niet staan of lopen zonder de achtervoetloopschoen. U mag uw activiteiten als volgt hervatten: Na twee weken kunt u weer zittend werk doen, zodra u voldoende mobiel bent om naar het werk te gaan en u de voet voldoende lang naar beneden kunt houden.