Een gemiddeld persoon heeft per dag ongeveer een halve tot anderhalve liter gas in zijn spijsvertering, zegt gastro-enteroloog Kyle Staller. De hoeveelheid gas die er ook daadwerkelijk úít gaat, verschilt per persoon. De algemene gedachte is dat mannen meer scheten laten dan vrouwen, maar dat klopt niet.
De algemene gedachte dat mannen meer scheten laten dan vrouwen? Absoluut een mythe. 'Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is', zegt Lashner. Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora. Iedereen laat winden en dat is dus heel normaal. Om het darmgas kwijt te raken, wordt er per dag ongeveer 10 keer een wind gelaten. Je merkt hier nauwelijks iets van.
Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren.
Bij vissen komt gasvorming in de darmen voor. Dat betekent dus dat er ook scheetjes kunnen komen. Als we de ontlasting van vissen zien drijven betekent het dat er ook lucht/gas in zit. Af en toe zien we zelfs luchtbelletjes in de ontlasting!
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
“Door de progesteron ontspannen je darmen”, vertelt Ashton. “Veel vrouwen hebben daardoor last van diarree.” Aan de andere kant: als door progesteron de spieren in de darm ontspannen kan dit leiden tot obstipatie. “Hierdoor bouw je gas op waardoor er sprake kan zijn van winderigheid”, zegt Wysocki.
Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
Scheten laten doet ieder mens, zo'n 12 tot 25 per dag. Wist jij dit al over winden?
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Scheet of windje is het ontsnappen van darmgassen via de anus. Het laten van scheten is een heel normaal en gezond iets. Gemiddeld laten wij zo'n 10 - 15 scheten per dag. Dit komt overeen met 0,5 - 1 liter gas.
Winderigheid of flatulentie wordt veroorzaakt door ingeslikte lucht en koolzuur en een mengsel van gassen dat door bacteriën en gisten in de darmen van zoogdieren wordt gemaakt. Het gas wordt via de anus afgegeven aan de lucht. Dat maakt vaak een karakteristiek geluid.
Het gas in de darm bestaat bijna volledig uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een kleine hoeveelheid stinkende gassen die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Hierdoor ontstaat de stank van rottende eieren.
Er komt lucht in je darmen doordat bacteriën het voedsel gaan verteren. Wanneer je geen boeren of scheten kunt laten knap je uiteindelijk uit elkaar. Dus boeren en winden moet je maar gewoon laten.
Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Waarom stinken ze zo? Ruiken doe je niet alleen met je neus, ook met je hersenen. Geuren bestaan uit chemische moleculen die binden aan het reukepitheel in de neus. Daar zitten 350 tot 400 geurreceptoren waar de vluchtige geurmoleculen aan binden.