De bezitter van een goed, ongeacht de vraag of hij tevens de eigenaar daarvan is, kan worden aangemerkt als degene aan wie het goed toebehoort i.d.z.v. art.317 Sr (ECLI:NL:HR:2015:1786).
Wanneer het goed echter gestolen is, kan de 'echte' eigenaar het goed binnen drie jaar opeisen. De meest voorkomende uitzondering hierop is wanneer de verkrijger, de derde, het goed heeft verkregen door middel van consumentenkoop.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Verkrijgende verjaring: bezitter te goeder trouw
Bij bevrijdende verjaring maakt het niet uit of de bezitter te goeder trouw is. Ook al weet de bezitter dat het goed aan een ander toebehoort, na 20 jaar verjaart de rechtsvordering van de rechtmatige eigenaar tot revindicatie.
Revindicatie kan duidelijk worden uitgelegd aan de hand van diefstal van een roerende zaak. Stel: je auto wordt gestolen. Als je de dief (en je auto) achterhaalt, kun je dan de auto van de dief opeisen. Dit wordt revindiceren genoemd.
Als een zaak van niemand is, dan wordt degene die de zaak in bezit neemt de eigenaar van deze zaak. Inbezitneming vindt plaats doordat iemand zich de feitelijke macht over de zaak verschaft. Dit kan een zaak zijn waarbij de voormalig eigenaar zich bewust van het eigendom heeft ontdaan.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
'Bij eigendomsvoorbehoud worden goederen geleverd, maar gaat de eigendom nog niet op de ontvanger over. Dat gebeurt pas als aan een aanvullende voorwaarde is voldaan. Indien en zolang niet aan de voorwaarde is voldaan, verkrijgt de ontvanger nog niet het eigendom.
De eigendomsvordering is een zakelijke rechtsvordering tot erkenning of bescherming van het eigendomsrecht dat rechtstreeks betrekking heeft op een roerend of onroerend goed; zij bestaat tegen elke derde-bezitter om hem ertoe te dwingen de zaak af te staan; de eiser treedt derhalve niet op ingevolge een overeenkomst of ...
Derdenbescherming ex art.
3:86 BW is de bescherming die een derde geniet als er sprake is van een overdracht van een roerende zaak, niet-registergoed, of een recht aan toonder of order door een onbevoegde vervreemder.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Je kunt een boete, taakstraf of gevangenisstraf krijgen als je een gestolen product koopt (bijvoorbeeld een fiets) en de politie dit ontdekt. Het kopen (of verkopen) van gestolen goederen is namelijk strafbaar, het heet heling.
Heling is het illegaal kopen en verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar, er staat een gevangenisstraf en/of een boete op. De overheid neemt maatregelen tegen heling waardoor het moeilijk wordt voor criminele handelaren hun spullen te verkopen. Zo moeten handelaren hun tweedehands spullen laten registreren.
Verzekering afpersen
Kunstenaar en taxateur Van Os heeft wel idee wat de dieven dan wél met zulke juwelen doen: "Ze kunnen proberen de verzekering af te persen." De daders bieden dan aan het edelmetaal terug te geven in ruil voor een percentage van de waarde.
Het eigendomsrecht kan verkregen worden door de toe-eigening, de vinding en de natrekking. Er is sprake van toe-eigening wanneer iemand zich in het bezit stelt van een zaak die aan niemand toebehoort. Een goed dat aan niemand toebehoort kan worden toegeëigend.
Bent u bezitter te goeder trouw dan geldt er een verjaringstermijn van 10 jaar. Indien u geen bezitter te goeder trouw bent dan geldt er een verjaringstermijn van 20 jaar. Er is sprake van goede trouw indien u zichzelf als eigenaar van de grond beschouwt en u zich redelijkerwijs ook als zodanig mocht beschouwen.
Eigendom wordt altijd beperkt door rechten van anderen, door wettelijke voorschriften en door regels van ongeschreven recht. Een voorbeeld waarbij een dergelijke beperking goed te zien is, is die waarbij u eigenaar van een stuk grond bent.
Bij een levering onder eigendomsvoorbehoud wordt de afnemer pas eigenaar van het gekochte product wanneer de koopprijs is voldaan. Tot dat moment blijft de leverancier eigenaar en kan hij de geleverde producten terughalen wanneer zijn afnemer failleert.
De vereisten voor overdracht zijn: een geldige titel. beschikkingsbevoegdheid van de verkoper. geldige levering.
U kunt in de contracten die u met uw klanten sluit (of in uw algemene voorwaarden), een clausule van eigendomsvoorbehoud opnemen. Daarin komt u dan overeen dat de eigendom van de door u aan de klant verkochte (en desgevallend geleverde) goederen pas overgaat op de koper na de integrale betaling van uw factuur.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Wat voorbeelden: wanneer u een auto leent, dan houdt u die auto voor de eigenaar. U wordt dan door juristen de houder genoemd. Wanneer u die auto ook bestuurt, dan bent u tevens bestuurder. De eigenaar van de auto blijft echter steeds de bezitter, omdat hij/zij de auto voor zichzelf houdt.