Oude DelftDe Delftse katholieke priester Cornelis Musius was een vriend van Willem van Oranje, maar kon in zijn uren van nood niet op hem rekenen. Musius werd gemarteld en vermoord door de geuzen, die in dienst van de prins alles wat katholiek was aanpakten.
De lijfspreuk van Willem van Oranje was "Je maintiendrai" "Ik zal handhaven".
Willem werd opgevoed aan het hof van koning Karel de Vijfde. De opvoeding was katholiek. Het protestantse geloof was toen verboden.
Prins van Oranje
Willem wordt in 1533 op slot Dillenburg (in het huidige Duitsland) geboren. Hij erft in 1544 het Franse prinsdom Oranje (Orange) en mag zich voortaan 'prins' noemen.
Dat Willem van Oranje nauwelijks een woord Nederlands sprak, heeft alles te maken met zijn herkomst en zijn opvoeding. Hij is geboren in het Duitse Dillenburg, maar zijn opvoeding kreeg hij in Brussel. De cursus Nederlands als tweede taal die hij daar genoot, is kennelijk niet met succes bekroond.
Anna is de schatrijke erfdochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Na de toestemming van keizer Karel V laat hij het huwelijk in een testament vastleggen. Het jonge stel - beide zijn achttien jaar - trouwt op 8 juli in de Sint Lambertuskerk in Buren. Het is de grootste praaldag uit Burens historie.
Sinds 2006 is Prins Maurits zelfstandig ondernemer. Zo was hij mede-oprichter van groei-incubator The Source B.V. en later ook van S2NRG, dat internationaal energieprojecten ontwikkelt. Sinds eind 2017 richt hij zich met STECC partners en Sunrock actief op het verduurzamen van de Nederlandse en Europese energiemarkt.
Toen Willem 11 jaar oud was overleed zijn oom. Zijn oom had geen kinderen en zo erfde Willem al zijn bezittingen. Willem van Oranje is ook wel bekend als Willem van Oranje-Nassau en Willem de Zwijger.
De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
Willem van Oranje staat bekend als onze Vader des Vaderlands. Niet omdat hij maar liefst 15 kinderen kreeg, maar omdat hij in de 16e eeuw zo'n belangrijke rol speelt in de opstand tegen de Spaanse koning Filips II.
Einde Opstand
In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
Titels. Willem van Oranje wordt ook wel 'Vader des Vaderlands' genoemd. Zijn bijnaam was Willem de Zwijger, niet omdat hij weinig zei, maar omdat hij nooit het achterste van zijn tong liet zien.
Willem van Nassau werd in 1533 in Dillenburg (Duitsland) geboren. Hij erfde op elfjarige leeftijd het prinsdom Orange. Dat is Frans voor oranje. Zo kwam hij aan de naam Prins Willem van Oranje-Nassau.
Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Prins Pieter-Christiaan trad op 25 augustus 2005 in Apeldoorn in het huwelijk met Anita van Eijk. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hebben twee kinderen: Emma (2006) en Pieter (2008).
Maurits werd na zijn dood als heer van Breda niet opgevolgd door zijn jongere broer Frederik Hendrik, maar door een ver familielid, Jan VIII van Nassau-Siegen, de 'katholieke Jan van Nassau'.
ANNA van EGMONT, vooral bekend als Anna gravin van Buren (geb. Grave ?-3-1533 – gest. Breda 24-3-1558), eerste vrouw van Willem prins van Oranje. Dochter van Maximiliaan van Egmond (1509-1548) en Françoise de Lannoy (1513-1562).
Anna van Buren is een vermogende vrouw. Als ze op 24 maart 1558 op 25-jarige overlijdt, erft Willem van Oranje haar bezittingen. De eerste gemalin van de Vader des Vaderlands wordt begraven in de Grote of Lieve Vrouwe Kerk in Breda.
Als leider van de Opstand tegen Spanje legde Willem van Oranje een fundament voor Nederland als onafhankelijke staat. Hij wordt door veel Nederlanders dan ook gezien als held. Toch is die verering niet altijd vanzelfsprekend geweest. In de 16de en 17de eeuw zagen sommigen Willem zelfs eerder als vijand dan als vriend.
Hij is een van de belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Willem van Oranje, de vader des vaderlands, prins van Oranje, Willem de Zwijger. Zijn verzet tegen de Filips II vormt het begin van de Tachtigjarige Oorlog en leidt tot het ontstaan van de Republiek der Nederlanden.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.