Over het algemeen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt hierbij geen rol. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen. De eigenaar van het dier is bijvoorbeeld niet aansprakelijk wanneer er sprake is van overmacht of noodweer.
Net als bij een hond heeft de eigenaar van een kat te maken met risicoaansprakelijkheid. Als u een kat heeft aangereden, ligt de aansprakelijkheid voor de aanrijding bij de eigenaar. U heeft daarom recht op schadevergoeding wanneer u een kat heeft aangereden. Nadat u de kat heeft aangereden, moet u dit wel melden.
Contacteer de politie en blijf ter plaatse tot de politie toegekomen is. Vul intussen het Europees aanrijdingsformulier in en maak foto's. In het geval je een (mini-)omniumverzekering hebt, wordt de schade bij aanrijding met wilde dieren gewoonlijk vergoed.
Botsing of ongeval 'wilde' dieren
Een botsing met een dier wordt gedekt door de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering. Zo'n schade heeft meestal géén gevolgen voor je bonus-malusladder. Je moet wel kunnen aantonen dat je het loslopende dier hebt geraakt, zoals een hert of zwijn.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
- Bel gelijk de politie op het nummer 0900 8844. - Bel niet alleen de politie als die blijft liggen, bel de politie ook als het dier probeert weg te gaan of al weg is. - Probeer rustig te blijven en duidelijk de locatie van de aanrijding met het dier aan de politie door te geven. - Wacht de komst van de politie af.
Gezelschapsdieren zoals honden en katten
Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101. Is er geen gevaar en weet u niet wie de eigenaar is? Neem dan contact op met de lokale politie.
Wie zo'n dier aanrijdt en daardoor schade heeft aan de wagen, kan die schade verhalen op de eigenaar van het dier. Die moet zijn familiale verzekering aanspreken, zodat de kosten vergoed kunnen worden.
Heb je een dier aangereden? Rijd dan niet door, want dit is strafbaar. Als de eigenaar van het dier onbekend of niet in de buurt is, bel dan eerst de politie. Zij kunnen het dier misschien nog helpen.
Als een hond plotseling oversteekt of als je een kat aanrijdt, is de eigenaar van de hond aan te spreken voor de schade aan de auto. Een dier aansprakelijk stellen lukt niet, maar de eigenaar wel.
Schade veroorzaakt door jouw hond aan andermans spullen
In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt.
Je hoopt het nooit mee te maken: je kat is aangereden of je hebt een kat aangereden. Verschrikkelijk natuurlijk! Toch is het van levensbelang dat je weet wat je in een situatie als deze moet doen. Veel katten overleven namelijk een verkeersongeluk, maar hiervoor hebben ze wel jouw hulp nodig.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Wat doet Rendac met mijn dode (huis)dier? Rendac zorgt ervoor dat uw dode huisdier wordt opgehaald bij de dierenarts, dierenambulance of de gemeentelijke instelling waar u het heeft achtergelaten. Daarna zal Rendac zorgdragen voor het verwerken van uw huisdier conform de Wet Dieren.
Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven. Over het opgraven van een hond en het alsnog laten cremeren van de resten staat waarschijnlijk weinig op internet omdat het weinig voorkomt en omdat er geen regels voor zijn.
In diverse provincies is bepaald dat, voordat een niet geoorloofde handeling met een beschermd dier plaatsvindt, de politie in kennis moet worden gesteld. Dat kan via de meldkamer (0900 8844). Daarna zorgt de meldkamer dat deskundigen ter plaatse komen en de situatie afhandelen. Die werkwijze heet de Valwildregeling.
Aanrijding melden
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg.
Melding doen
Meldingen van dode dieren op autowegen kunt u doorgeven aan Rijkswaterstaat via 0800 8002.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
U kunt slachtoffer worden van een strafbaar feit. De rechter kan de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Bij een ernstig misdrijf krijgt u mogelijk een eenmalige uitkering van het Schadefonds Geweldmisdrijven. Als verkeersslachtoffer kunt u mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer.