De uitdrukking “Weten waar Abraham de mosterd haalt” heeft de betekenis van op de hoogte zijn van alles; goed bij de tijd zijn, of ironisch: van iets overbekends op de hoogte zijn, en berust niet op een bijbelse passage. Vanaf de 19e eeuw zijn pogingen gedaan om het woord mosterd te verbinden met mutsaard, takkenbos.
Abraham en 'mosterd' 'Weten waar Abraham de mosterd haalt', is volgens de meeste verklaarders een uitdrukking uit de Bijbel en verwijst naar Genesis 22 vers 6. Daar staat dat Abraham zijn zoon Izaäk moest offeren van God.
'Weten waar Abraham de mosterd haalt' is eigenlijk een tamelijk eenvoudig spreekwoord. Het betekent zoiets als 'weten hoe iets in elkaar steekt, weten hoe iets werkt of iets goed snappen'. Als je dus weet waar je de mosterd moet vinden, dat weet je dus eigenlijk hoe je met een bepaald ding moet omgaan.
En de bijbelse naam Sarah was vroeger een van de meest voorkomende namen. Vandaar de uitdrukking "nu weet jij waar Sarah de mosterd haalt". - De uitdrukking "weten waar Sarah de mosterd haalt" ook wel betekent dat je weet hoe iets in elkaar steekt en dus goed op de hoogte bent van iets.
Eigenlijk ben je geen Abraham of Sarah als je 50 jaar wordt, maar heb je Abraham of Sarah gezien. Abraham is een van de drie aartsvaders uit de bijbel en Sarah was zijn vrouw. Als je Abraham gezien hebt, ben je boven een bepaalde leeftijd (50) en behoor je tot de wijze mannen of vrouwen.
Een leuke uitspraak, maar waar komt die eigenlijk vandaan? Mosterd werd in de Middeleeuwen altijd genuttigd tijdens de maaltijd.Het zou namelijk de spijsvertering op gang helpen.Kwam de mosterd na de maaltijd, ja dan had het dus geen nut meer.
Door de eeuwen heen is mosterd altijd een heel populaire 'saus' geweest. We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd. Maar ook wat verder naar het westen, in het oude Egypte, zijn aanwijzingen gevonden voor het gebruik van mosterdzaad in het dagelijks leven.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
d.i. het benoodigde brengen als het niet meer noodig, als 't te laat is.
de mosterd zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [ˈmɔstərt] mengsel met een scherpe smaak, gemaakt van azijn en zaadjes van de mosterdplant Voorbeeld: `bitterballen met mosterd`mosterd na de maaltijd (<dit zeg je van iets dat niet meer nodig of niet meer r...
Als iemand ouder dan vijftig is, kun je zeggen dat die persoon Abraham/Sara heeft gezien. De uitdrukkingen gaan terug op de bijbelse figuren Abraham en Sara, een echtpaar dat op hoge leeftijd nog een zoon kreeg. De uitdrukking Abraham gezien hebben is gebaseerd op een bijbelpassage, Johannes 8:56-58.
Wat betekent veel voeten in de aarde hebben en waar komt deze uitdrukking vandaan? Veel voeten in de aarde hebben betekent 'moeite kosten'. Zo betekent 'We kregen het kastje uiteindelijk in elkaar gezet, maar het had veel voeten in de aarde' dat het in elkaar zetten van het kastje een moeilijke klus was.
In het spreekwoord 'Acht is meer dan duizend' betekent acht eveneens 'oplettend'. Dit spreekwoord betekent: 'goed opletten is veel waard', oftewel: 'wie goed oplet, heeft daar veel voordeel van'. Er zit een woordspeling in verborgen met het telwoord acht.
De productiekosten van een gram mosterd of mayonaise zijn niet eens zo groot, volgens De Ridder. Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water, suiker en zout. In mayonaise zitten onder andere eierdooiers, olie, azijn én mosterd. Wat natuurlijk wel verschilt, is de dosering.
Hoger metabolisme
In mosterdzaad zitten ook verschillende mineralen: fosfor, magnesium, mangaan en seleen. Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie.
Mosterd is een relatief onbekende groente in Nederland.
Mosterd zit boordevol krachtige voedingsstoffen en is bijzonder rijk aan magnesium, selenium en vezels, allemaal essentieel voor een goede gezondheid. Magnesium speelt verschillende cruciale rollen in de gezonde werking van het menselijk lichaam.
De naam mosterd komt van 'mustum', Latijn voor druivensap, en is dus direct afgeleid van het gebruik als medicijn. Er is een tijd geweest dat mosterd een zeldzaamheid was langs onze wegen. De laatste tijd echter zie je ze steeds meer. Vroeger verbouwden boeren vaak mosterd voor eigen gebruik.
Groningen kent een rijke historie als het gaat om mosterd. Niet alleen in de teelt van mosterdzaad, maar ook in de productie van mosterd. Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum is al circa 30 jaar een bekende op de Nederlandse mosterdmarkt.
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter. Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken.
De pittigste soort is het zwarte mosterdzaad, afkomstig van de Brassica Nigra-plant, waarbij het aanwezige glucoside sinigrine of kaliummyronaat door het enzyme myrosine en de toevoeging van vocht zich splitst in een glucose en een vluchtige mosterdolie allylisosulfocyanaat.