De wijkverpleegkundige komt bij de verzekerde thuis en bepaalt samen met de verzekerde welke zorg er nodig is en wie de zorg moet leveren. Dit heet indicatiestelling. De wijkverpleegkundige hanteert bij de indicatiestelling de normen en uitgangspunten van de beroepsgroep.
Als je bepaalde dingen niet (goed) meer zelfstandig kunt, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of dementie, is het mogelijk om wijkverpleging aan te vragen. Je krijgt dat persoonlijke verzorging en verpleging aan huis, zoals wondverzorging, toedienen van medicatie en hulp bij het opstaan, wassen en aankleden.
Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) stelt vast welke zorg en hoeveel zorg u nodig heeft en legt dit uit in een zogeheten indicatiebesluit.
Thuiszorg in de vorm van verpleging of verzorging valt sinds 1 januari 2015 onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Om voor deze zorg thuis in aanmerking te komen, hebt u een indicatie nodig.
Heeft u langdurige intensieve zorg nodig? Dan vraagt u een Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden.
Het CIZ bepaalt op basis van de zorgbehoefte het best passende zorgprofiel. In een zorgprofiel staat een omschrijving van de aard en inhoud van de zorgbehoefte en de noodzakelijke zorg.
Wat is thuiszorg? Een thuiszorg indicatie is noodzakelijk om thuiszorg vergoed te krijgen. In de thuiszorgindicatie staat o.a. waarom je zorg nodig hebt, hoeveel zorg je nodig hebt en wanneer je zorg nodig hebt. Ook staat er een tijdsindicatie bij hoe lang de zorgmomenten naar inschatting mogen zijn.
De zorg wordt voornamelijk vergoed vanuit de basisverzekering, maar het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Wel zijn er verzekeraars waarbij je dit kunt verzekeren via je aanvullende zorgverzekering. Vanaf 2015 is de wijkverpleging toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering.
Huishoudelijke ondersteuning heeft alleen betrekking op het schoonmaakwerk in het huis. Hierbij horen geen activiteiten buitenshuis, zoals het onderhouden van de tuin, opruimen van schuur, wassen van de auto of schoonmaken van de stoep.
Het CIZ heeft zes weken de tijd om een reguliere aanvraag voor zorg vanuit de Wlz af te handelen. Wanneer er sprake is van een aanvraag in het kader van bijzondere omstandigheden, dan heeft het CIZ twee weken de tijd om de aanvraag af te handelen.
Wijkverpleging indiceert
Dat betekent dat mensen rechtstreeks of bijvoorbeeld via hun huisarts, Wmo-loket of gezondheidscentrum contact op kunnen nemen met een wijkverpleegkundige. Hij of zij beoordeelt dan samen met de cliënt wat er nodig is aan verpleegkundige zorg om langer thuis te kunnen wonen.
Een Saar doet (licht) huishoudelijk werk, verleent persoonlijke zorg, doet samen boodschappen, is prettig gezelschap en kan koken. Het zijns slechts enkele voorbeelden van wat een Saar kan betekenen. Uw wensen of die van uw naaste staan voorop. Ook nachtzorg en 24-uurs hulp is mogelijk.
In de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt niet vastgelegd op hoeveel uren zorg de cliënt recht heeft. Een cliënt heeft recht op zorg, maar hier worden geen uren aan verbonden.
Ja, thuiszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de thuiszorg vergoeding geldt het eigen risico en eigen bijdrage. U heeft voor een thuiszorg vergoeding een indicatie van een verpleegkundige niveau 5 nodig.
Wanneer krijg ik een medische indicatie? U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.
De eigen bijdrage voor de Wmo in 2021 is maximaal €19,00 per maand. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK. U kunt een indicatie voor huishoudelijke hulp aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Indien u een Wmo-indicatie heeft ontvangen, worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed door de gemeente.
Zoals Thuiszorg en Wijkverpleging. Dit is hetzelfde en staat voor verzorging en verpleging thuis. Het gaat hierbij om begeleidende zorg, zoals hulp bij het douchen, aankleden of steunkousen aantrekken.
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
Een indicatie is in principe geldig voor onbepaalde tijd.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.