De rentetarieven die banken aan bedrijven en consumenten in rekening brengen bewegen doorgaans mee met de door de ECB vastgestelde rente. Maar ook andere factoren zijn van invloed. In een vrijemarkteconomie als het eurogebied wordt de hoogte van de rentetarieven ook bepaald door de vraag naar en het aanbod van krediet.
Het is een krachtig instrument voor de centrale bank om de economische groei (en bijgevolg ook de inflatie) op te poken of net af te zwakken. De langetermijnrentes (op 10 jaar of langer) zijn het resultaat van vraag en aanbod op de obligatiemarkt. Hoe hoger de obligatiekoers, hoe lager de langetermijnrente.
De Europese Centrale Bank (ECB) stelt de beleidsrente vast. Die rente werkt uiteindelijk door naar de spaarrente en hypotheekrente die jij krijgt of moet betalen. Bij de rentebesluiten kijkt de centrale bank naar vooruitzichten voor de economie en de inflatie.
Renteverhogingen juli en september 2022
De ECB verwacht dat de inflatie ook op de middellange termijn boven 2% uitkomt. De centrale bank verhoogt dan ook de rente om daarmee de vraag af te remmen en de inflatie te verminderen. De ECB heeft de rente in juli 2022 verhoogd met 0,5%.
Met langetermijnrente wordt de rente bedoeld die je krijgt wanneer je belegt in een staatsobligatie die nog 10 jaar loopt. Deze rente staat historisch laag. En dat heeft gevolgen voor vele partijen.
Inflatie van 2%
De Europese Centrale Bank (ECB) wil de prijzen stabiel houden. Dat is de allerbeste bijdrage die de centrale banken kunnen leveren aan de welvaart van mensen in Europa. De ECB omschrijft prijsstabiliteit als volgt: een inflatie van 2% in het hele eurogebied.
De korte termijn is 1 jaar; de middellange termijn is 10 jaar; de lange termijn duurt 50 jaar of meer in sommige gevallen.
Inflatie 2024
'Dat is de middellange termijninflatie. Op dat getal richt de ECB haar beleid eigenlijk. Als die inflatie onder de twee procent blijft (de afgelopen vergadering hadden ze een inflatie van 1,9 procent voorspeld, red.), dan betekent het dat er geen grote renteverhoging zal komen', aldus Brzeski.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Spaarrente omhoog
Een verdere stijging van de spaarrente lijkt waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente in 2022 verder gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Bij de meeste spaarrekeningen wordt de rente jaarlijks uitgekeerd. Dit gebeurt altijd aan het einde van het jaar. Alleen als je een spaarrekening hebt bij LeasePlan Bank of Centraal Beheer krijg je maandelijks rente uitgekeerd.
Als je geld wilt lenen zal de rente die je moet betalen hoger zijn naarmate het risico dat je loopt hoger wordt. Als je al veel schulden hebt zal een bank die je geld wil uitlenen een hogere rente vragen dan wanneer je nog geen schulden hebt. Het risico dat je je nieuwe lening niet kunt terugbetalen is immers groter.
Als de prijzen in onze economie te hard stijgen, dat wil zeggen, als de inflatie te hoog is, helpen renteverhogingen om de inflatie terug te krijgen naar ons doel van 2% op middellange termijn. Mensen maken zich zorgen over de inflatie.
Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder. Daardoor zal de inflatie afnemen. Mensen zullen namelijk minder uitgeven, waardoor de vraag naar producten en diensten afneemt. En als dat gebeurt, dan zullen de prijzen ook minder hard stijgen, is de gedachte.
Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver.
Conclusie: beste beleggingsrekening
Qua kosten zijn DEGIRO en MEXEM en BUX Zero allemaal goede keuzes. Bij BUX Zero is het aanbod alleen wat minder groot, maar je hebt wel een handige en gebruiksvriendelijke app. Je moet bij deze drie opties wel meer zelf doen. Daarom hebben ze ook de lagere kosten.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
De ontwikkelingen betekenen dat de 10-jaars hypotheekrente na de scherpe stijging begin dit jaar eerst kan dalen en daarna weer licht zal stijgen. Bokeloh verwacht dat de ECB het depositotarief uiteindelijk verder zal verhogen naar 1% begin vorig jaar.
Overzicht. Langetermijndoelen zijn doelstellingen die u maanden of jaren later wilt bereiken. Het stellen van dit soort doelen geeft uw werk een doel, helpt om u betere beslissingen te nemen, en biedt een flinke dosis dagelijkse motivatie.
Delen van een maand worden berekend naar een maand van 30 dagen. Voorbeeld: Een termijn van een maand die begint op 1 juli, eindigt niet op 31 juli, maar op 1 augustus om 24.00 uur.