Borstvoeding of opvolgmelk zijn dan de belangrijkste melkbron. Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt. Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Je geeft beter geen yoghurt aan baby's omdat het te rijk is aan eiwitten.
Het beste is om magere of halfvolle yoghurt aan je baby te geven wanneer hij/zij ouder is dan 8 maanden. Je kindje heeft de grotere hoeveelheden vet in volle yoghurt niet nodig, aangezien borstvoeding / formule nog steeds de grootste vorm van melk in zijn/haar dieet is.
Danoontje is geschikt vanaf 3 jaar omdat kinderen in hun eerste levensjaren de koemelk niet goed kunnen verteren.
Vanaf 7 maanden kun je als toetje een klein gewoon toetje geven, bijvoorbeeld yoghurt. Je kunt hier ter variatie een beetje vla of vruchten(moes) door mengen. Geef liever geen kant en klaar toetjes omdat deze veel suiker bevatten of zoet zijn, waardoor je kind aan een zoete smaak went.
Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt. Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
Totdat je kindje 1 jaar oud is, is borstvoeding of flesvoeding de voornaamste melkbron (en borstvoeding de beste voeding). Gewone melk bevat namelijk te weinig ijzer en goede vetten voor je kleine. Een klein beetje yoghurt kan vanaf 6 maanden wel als toetje gegeven worden. Honing.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
Kan het kwaad als mijn kind helemaal geen melk drinkt? Ja dat kan kwaad. Melk levert eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12.Kinderen hebben deze voedingsstoffen hard nodig om te kunnen groeien.
Vanaf 1 jaar. Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Geef kleine kinderen geen rauw vlees
Geef baby's, peuters en jonge kleuters geen rauw vlees. Hierin kunnen bacteriën zitten (o.a. listeria) waar je kind ziek van kan worden. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Het wordt afgeraden om een baby volle yoghurt te eten te geven. Aangezien volle yoghurt veel verzadigd vet bevat, wordt aangeraden te kiezen voor yoghurt varianten met minder verzadigd vet. Te veel verzadigd vet kan leiden tot overgewicht bij je baby, en voedingsproblemen veroorzaken.
Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft.
Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten. Geef daarnaast het liefst water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje. Wacht hier nog mee tot hij 1 jaar oud is. Brood of een broodkorst.
Een perfect kindertoetje: fruit combineren met wat halfvolle of magere yoghurt of magere kwark. Dat is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind.