Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
In Griekse yoghurt met 10% vet zit namelijk 183 calorieën en in Griekse yoghurt met 0% vet zit 80 calorieën [1]. Echter kunnen de vetten in de Griekse yoghurt met 10% vet ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) beveelt aan dat kinderen ouder dan negen jaar drie kopjes zuivelproducten per dag eten (waaronder yoghurt, roomkaas en magere melk).
Kefir . Dit type yoghurt bevat toegevoegde probiotica. Het heeft een grotere verscheidenheid aan bacteriën en gisten vergeleken met andere yoghurts. Kefir wordt gefermenteerd met clusters van microben, kefirkorrels genaamd.
Twee dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken tonen aan dat Activia kan helpen de frequentie van lichte spijsverteringsongemakken te verminderen wanneer het twee weken lang tweemaal daags wordt ingenomen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl . Lichte spijsverteringsongemakken omvatten een opgeblazen gevoel, gas, buikklachten en gerommel.
Griekse yoghurt kan zeker gezond zijn, maar of het dikmakend is, hangt af van hoe je het eet en welke soort je kiest. Als je voor de volle variant gaat (met 10% vet), krijg je meer vet en calorieën binnen. Eet je daar (te) veel van, dan kan dat inderdaad bijdragen aan extra kilo's op de weegschaal.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Door water te drinken voor het slapen, verhoog je je stofwisseling. Je zet calorieën sneller om in energie. Je lichaam warmt dan op waardoor je beter slaapt én ondertussen ook nog calorieën verbrandt. Omdat je tijdens je dutje geen extra calorieën binnenkrijgt maar wel verbrandt, val je misschien ook nog wel wat af!
Wat is echte Griekse yoghurt? Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland (alleen dan mag het Griekse yoghurt heten). Het is dikker dan normale yoghurt en bevat vaak ook minder lactose (melksuiker) en meer eiwitten (proteïne).
Om een platte buik te krijgen is het verstandig om meer vezels, eiwitten, groenten en fruit te eten. Suikers kan je daarentegen beter beperken. Ook is het belangrijk om iedere dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Ieder van deze voedingsstoffen heeft namelijk voordelen bij het gezond afvallen.
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Is banaan goed voor buikvet? Ja, banaan is een gezond product en bevat weinig calorieën in verhouding tot het vezelgehalte en andere voedingsstoffen. Al helpt een banaan natuurlijk niet per direct met het verminderen van buikvet, het is wel een gezond alternatief op bijvoorbeeld koek of snoep.
Uit onderzoek blijkt dat door de associatie met melk de antioxiderende werking van bosbessen wordt verminderd. Terwijl antioxidanten je bloedvaten beschermen en de bloedstroom naar je hart en hersenen helpt te optimaliseren.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.