Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië.Ook een Riesling doet het goed.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Combinaties van witte wijn en kaas
Droge witte wijnen combineren goed met zachte kazen, vooral die met een milde smaak , terwijl witte wijnen met een frisse zuurgraad goed combineren met zure geitenkazen.
TIP 9: DRINKEN
Bij een kaasplank hoort witte wijn. Vooral als er geitenkazen bijzitten. Wat veel mensen niet weten is dat bijna alle rode wijn de kaasaroma's overstemt. Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan voor een hele lichte rode wijn, zoals een rode Loire-wijn of een Beaujolais.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.
Knapperige lichte chardonnays doen het goed met milde, halfzachte kazen . Matig op eiken gerijpte chardonnays kunnen de boterachtige kwaliteit van romige kazen of alpine-stijl variëteiten aannemen. Zwaar op eiken gerijpte chardonnays passen het beste bij de grote smaken van cheddar, washed-rind of parmesan cheese.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals Goudse of Havarti, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een bruine ale of een iets zoetere witte wijn.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Voor lichte, pittige wijnen zoals Albariño, Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc, werken heldere jeugdige zachte geiten-, schapen- of koeienkazen goed. Geweldige kazen om te combineren met deze lichte maar pittige wijnen zijn zachte, romige milde kazen met een pittige smaak - een oude brie is altijd een veilige gok.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Pinot Noir wit, rood of rosé? Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt.
Verse kaas heeft nooit een korst, bevat weinig vet en veel water. De kaas is niet kruidig, maar zit vol levendige zuren. Juist die karaktereigenschappen maken dat het goed past bij de friszure Rueda Verdejo. Op naar de supermarkt dus, en sla verse kazen in zoals geitenkaas, Boursin, Cottage Cheese of Petit-Suisse.
Maar als je ze samen consumeert, afwisselend slokjes wijn en hapjes kaas , spelen de tannines tegen de vetten om een aangenamere, gebalanceerde mondervaring te creëren. Hoewel wijn of kaas op zichzelf misschien wel lekker zijn, versterken de twee elkaar om een nog betere ervaring te creëren.
Bubbels passen bij elke kaas en elke sandwich, op elk moment! Lichtzoete witte wijnen zoals Riesling of Moscato passen goed bij elke sandwich met een pittige kick. Voeg een soort "groen" toe zoals pesto of rucola en ga voor een lichtvoetige wijn met wat zuur zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Bij voorkeur schenk je een witte wijn bij een kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Wil je toch graag een rode wijn drinken? Selecteer dan vooral hardere kazen als Manchego of harde bergkazen.
Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung. Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas.
Zoete rieslings passen goed bij zoute kazen zoals gorgonzola, oude gouda, feta of parmezaanse kaas . Halfdroge rieslings passen goed bij halfharde, middeloude kazen. Probeer een asiago, colby, fontina, monterey jack, swiss, muenster, havarti of verschillende soorten cheddarkaas.
Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.