Lavandula angustifolia Edelweiss ofwel Witte Lavendel is een lavendelplant met witte bloemen en grijze bladeren. De Witte Lavandel is een zeer geliefde vaste plant vanwege zijn prachtige bloei en heerlijke geur.
Welke lavendel kopen? Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead.
Fraai en sterk is 'Hidcote'. Wil je een langbloeier, kies dan voor de zilvergrijze 'Silver Blue', die doorgaat tot in oktober. Met de 'Alba' heb je een goede witte variëteit. Echte lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een van de sterkste soorten.
Soorten witte lavendel
Het is een klein struikje, de bloemstelen worden ongeveer 50 cm hoog. Lavandula angustifolia 'Edelweiss' heeft lange, slanke bloeiaren en erg mooi blad, ook 50 cm hoog.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Heel aantrekkelijk en bijzonder opvallend is Lavandula Stoechas (Kuiflavendel/Vlinderlavendel). In tegenstelling Lavandula angustifolia bloeit dit soort wat eerder. Ook zijn bloem ziet er anders uit.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Een ideale periode om deze mooi en lang bloeiende heestertjes te planten is echter het voorjaar. De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan.
Witte lavendel planten
Lavendel bloeit in juni, juli en augustus, het blad blijft het hele jaar door aan de takjes. Plant alle soorten lavendel op een zonnige plek, de grond mag aan de droge kant zijn. Prachtig in combinatie met rozen!
Lavendel intermedia
Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Kuif- of vlinderlavendel (lavandula stoechas)
De bloemen hebben een 'vlaggetje', van een afstand lijkt het alsof er een vlinder op geland is. Deze soort is niet winterhard. Het zijn ideale potplanten: ze bloeien de hele zomer zolang je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering. Lavendel houdt niet van natte voeten. Een lavendel in pot bemest je best twee keer per jaar met een organische meststof.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Lavendel verdraagt droogte en staat graag op een plek in de volle zon.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Lavendel heeft geen mest nodig. Plant lavendel dan ook niet in bemeste tuinaarde, daar gaat het in dood. Kalk is wel een must, vooral in herfst, winter en voorjaar. Een lavendelplant in de volle grond hoef je geen water te geven.
De Lavendel is een relatief makkelijke plant. Hij gaat niet snel dood en kan op vele plaatsen groeien. Maar wil je echt een mooie plant dan begin je met het planten van Lavendel wanneer de grond (nog/al) warm is. De beste periode om de lavendel te planten is dus in het voorjaar en in het najaar.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.