Zachte kazen zoals Camembert, Brie of Taleggio zijn heerlijk in combinatie met fruitige, evenwichtige rode wijnen met weinig tannines. Een Pinot Noir is een goede keuze, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een zachte Dolcetto uit Piemonte, een fruitige Zweigelt uit Oostenrijk of een Gamay uit Beaujolais.
Franciacorta, Barbera, droge Duitse Riesling en Roero Arneis zijn allemaal uitstekende keuzes die de smaken van Taleggio versterken zonder deze te overheersen.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.
Knapperige lichte chardonnays doen het goed met milde, halfzachte kazen . Matig op eiken gerijpte chardonnays kunnen de boterachtige kwaliteit van romige kazen of alpine-stijl variëteiten aannemen. Zwaar op eiken gerijpte chardonnays passen het beste bij de grote smaken van cheddar, washed-rind of parmesan cheese.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Combinatie van Moscato-kaas
Moscato Kenmerken: Moscato is een lichte witte wijn en een beetje droog met tonen van fruit en citrus, ook zeer aromatische smaken. Combinatie: Moscato heeft doorgaans een zoetheid die het een geweldige combinatie maakt met pittigere kazen zoals Pepper Jack of Muenster of andere romige kazen .
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Er zit veel smaak en textuur in oude cheddar, dus je wilt een drankje dat daar tegenop kan, maar het niet overheerst. Wij houden van halfdroge, rijpe drankjes met een vleugje zoetigheid, zoals saison ale, cider, bock en Belgische ales .
Taleggio kaas combineert goed met verschillende wijnen, waaronder rode en witte . Meestal zul je merken dat eten en wijn uit dezelfde regio goed samengaan, dus Lambrusco is een ideale combinatie, maar Barolo, Soave en Chianti Riserva zijn ook geweldige keuzes.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen.
Sangiovesewijnen bieden een goede zuurgraad, substantiële tannines, rijke fruitigheid en kruidige aroma's. Het mag geen verrassing zijn dat Sangiovesewijnen goed samengaan met rode pastagerechten. Kazen die samengaan met Sangiovesewijn zijn Aged Pecorino Toscano, Grana Padano Stravecchio en Aged Asiago .
Als je de voorkeur geeft aan hartigere kazen zoals Pecorino of Gorgonzola, overweeg dan een robuuste Chianti. De stevige tannines en de fruitige karakteristieken van deze Toscaanse rode wijn versterken de smaak van de kaas en zorgen voor een ware smaaksensatie.
Onze favoriete rieslingcombinaties
Zoete rieslings passen goed bij zoute kazen zoals gorgonzola, oude gouda, feta of parmezaanse kaas. Halfdroge rieslings passen goed bij halfharde, middeloude kazen. Probeer een asiago, colby, fontina, monterey jack, swiss, muenster, havarti of verschillende soorten cheddarkaas.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
De milde en romige kazen, zoals brie, camembert en dergelijke, passen goed bij iets lichts. Een pils of G&T zou hier goed bij passen. Een frisse witte wijn of een zeer lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is.
Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen.
Rum is zoet en gedistilleerd met suiker, dus rum (en goede tequila ook) past goed bij zoetere kazen – en bij kazen die doorgaans worden geserveerd met zoete smaakmakers. Hieronder vallen harde, oude kazen, zoals Goudse kaas, Havarti-kazen en zelfs blauwe kaas.
Frisse witte wijnen zoals Sauvignon Blanc, Riesling en Champagne, samen met lichtere rode wijnen zoals Beaujolais en Pinot Noir , combineren het beste met Brie Cheese. Echter, bijna elke wijn past prima bij Brie cheese.
Witte wijn is bijna de perfecte match voor kaas – en past over het algemeen beter dan rode wijn . De frisheid van de witte wijn, de geparfumeerde tonen en de combinatie van zoetheid en zuurheid passen bij veel kazen. Het is echter belangrijk om de juiste wijn te combineren met de juiste kaas.
In het voorjaar zijn verse geitenkazen essentieel met een goede roséwijn; In de zomer is het raadzaam om zachte kazen te kiezen, en met gewassen en bloemrijke korst; In de herfst en winter zullen we kinderopvangkazen en verfijnde kazen begunstigen, zoals de Brie de Meaux, of de Munster.