Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay.
Denk bijvoorbeeld aan een frisse stijl Chardonnay, Riesling uit de Pfalz of Elzas, of eventueel een witte Loire van de sauvigon blanc- of chenindruif. Vermijd wijnen met tannine of houtrijping.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Bij het rokerige smaakje van gerookte zalm, passen houtgerijpte witte wijnen en rosés met ronde, zachte zuren die rond en tamelijk vol overkomen. Kijk uit voor wijnen met een hoog gehalte aan frisse zuren. Die botsen met zaken uit de rookoven en kunnen zelfs een onaangenaam ijzerachtig gevoel in je mond veroorzaken.
Gebakken vis in smeuïge saus – Gaat u vis serveren in een heerlijke smeuïge saus of romige pasta? Ga dan voor een droge witte wijn met volle smaak, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of Chardonnay.
Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Prima kandidaten kan u vinden in alle Sauvignon Blancs, zowel uit de Loire-vallei (Sancerre, Menetou Salon, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly, Sauvignon de Touraine), als uit de Graves (Pessac-Léognan), Nieuw-Zeeland (Marlborough, Gisborne) of Zuid-Afrika (zoals Stellenbosch of Paarl).
Bij iets exclusiefs als kaviaar past een bijzondere wijn als een Champagne millésimé of een Cava gran reserva. Deze chique bubbels zijn fris, maar hebben ook veel vulling en finesse om aan te sluiten bij de delicate, uitgesproken smaak van kaviaar.
Zodra je de kaviaar in je parelmoeren lepel hebt opgeschept, strijk je een beetje kaviaar op de rug van je hand, tussen uw duim en wijsvinger. Zo kan de kaviaar afkoelen bij contact met je lichaamstemperatuur, zodat het zijn aroma's verder ontwikkelt.
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner. Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Bij zeebaars drink je vaak een lichte droge en heldere witte wijn. Denk hierbij aan een Riesling, Grüner Veltiner of Pinot Grigio. Ook een rode wijn kan je erbij drinken als je de zeebaars goed gekruid in de oven doet of op de grill.
Wijn met sliptong combineren
Een Muscadet uit de Loire is een optie. Dat geldt ook voor de Picpoul uit Pinet. In Portugal en Noord-West Spanje vindt je ook van die strakke, citrusfrisse wijnen en vergeet tenslotte de Vermentino uit Sardinië niet, wellicht de mooiste combinatie met gebakken sliptong.
De kaviaar is, op de juiste temperatuur, minimaal houd naar tot de THT datum, aangegeven onder op het blik. Na opening dient u de kaviaar binnen 3-5 dagen te consumeren.
Kaviaar en champagne worden al lange tijd beschouwd als een ultiem gastronomisch paar. Wanneer u van kaviaar geniet met champagne, heeft het de voorkeur dat u een droge champagne, zoals een brut of extra-sec, bij uw kaviaar drinkt.
Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Er wordt dan ook aangeraden een klein lepeltje op de muis van je gebalde vuist te leggen en dit langzaam tegen je gehemelte drukken met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een zeer bijzondere smaakexplosie.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
"Als je het meteen doorslikt kan de smaak niet vrijkomen, en daar gaat het juist om." Er komt inderdaad iets zoetigs vrij, en een nootachtige smaak.
Voor kaviaar van hoge kwaliteit kunt u terecht op Viswinkel.nl. In onze webshop vindt u verschillende soorten kaviaar. Zo hebt u de keuze uit zalmkaviaar, forelkaviaar, lompvis kaviaar zwart en lompvis kaviaar rood. Zalmkaviaar wordt gevangen in Alaska en heeft altijd een rode kleur.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.