Je kan roeien in diverse boten. Zo is de
Roeien is een sport waarbij met behulp van roeiriem een roeiboot vooruit gestuwd wordt. Roeien onderscheidt zich van kanoën omdat de roeiers tegengesteld aan de vaarrichting kijken. Ook levert de boot het draaipunt voor de roeiriem, terwijl bij kanoën de peddel geen verbinding met de boot heeft.
Watersport wordt ook wel recreatievaart of pleziervaart genoemd. Het zijn alle activiteiten die je met een boot kunt doen op het water. Watersporten is een hobby of een sport, je doet het niet voor je beroep. Dat is het verschil met de beroepsvaart, binnenvaart of scheepvaart.
Een roeiboot is een boot die wordt voortbewogen door middel van roeiriemen of roeispanen. De beweging heet roeien en de persoon die ze uitvoert is een roeier. Omdat met roeien de maximale kracht wordt bereikt als men naar achteren roeit, kan de roeier tijdens het roeien zelf slecht zien waarheen hij roeit.
Soms zitten er twee, vier of acht personen in een roeiboot! Daarom is er soms ook wel, maar soms ook geen stuurman aanwezig in de boot.
Roeien geldt als een van de zwaarste sporten die er zijn. Tegelijkertijd is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen.
De verschillende Skiff die te koop staan op Botentekoop kosten tussen de 1.750 € en 42.500 €.
Een skiff is een eenpersoons-roeiboot. Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving, bedoeld om de weerstand in het water zo klein mogelijk te maken. Om in een skiff te roeien heeft de roeier een goede techniek nodig, het is belangrijk een goede balans te kunnen houden.
Baumgarten C4+ roeiboot. U koopt met de C4 een breed inzetbare roeiboot, die gebruikt kan worden voor instructie, training, toertochten, langeafstandwedstrijden en het bij studenten populaire competitieroeien. Het is Baumgarten's best verkochte boot!
Alle sporten die in of op het water worden beoefend, zijn samengevat onder watersport. Wintersporten zoals ijshockey of schaatsen worden niet tot de watersporten gerekend, hoewel ze fysiek ook op het water plaatsvinden.
Binnen de watersport zijn veel vormen van aangepast watersporten mogelijk. Van kanovaren tot kitesurfen, van leren zeilen tot deelnemen aan de Paralympische Spelen.
Met het KNZB Sterrenplan kun je kennismaken met de 4 verschillende zwemsporten: zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.
In een paar minuten per dag op de roeimachine verbrand je meer calorieën dan je zou doen op een machine waar je niet zoveel spiergroepen bij gebruikt. Wil je veel gewicht kwijtraken? Door te zitten tijdens het roeien heb je minder druk op je gewrichten en wel een superieure workout.
De roeimachine staat waarschijnlijk te verstoffen in een hoekje in je gym, maar eigenlijk is dit cardio-apparaat de perfecte full-body training. Tijdens het roeien gebruik je al je spieren, van je armen, tot je core en je benen. Hierdoor zal je hartslag door het dak gaan.
Marathon roeien
Roeimarathons zijn wedstrijden van meer dan 50 kilometer. Dat klinkt als heel lang, maar uitgaande van een gemiddelde snelheid van zo'n 12 kilometer per uur komt het neer op zo'n 4 uur roeien. Daarbij mag in ieder geval met de stuurman gewisseld worden.
De boot is 17,5m lang en 90cm breed.
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen. Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
Snelheid wordt uitgedrukt in tijd per 500 meter. Als je de snelheid, bijhoudt verlagen de cijfers hoe sneller je gaat: een snelheid van 2:00 betekent dat het je twee minuten kost om 500 meter te roeien.
De beenspieren zijn veel sterker dan de armspieren (probeer maar eens "armpjedrukken" te doen, maar dan met de arm van de ene persoon tegen het been van de andere persoon). Door dus "achteruit" te varen, kun je die enorm sterke beenspieren inzetten voor de voortbeweging van de boot.
Dit betekent dat schepen korter dan 20 meter hier dus niet in mogen varen of aan mogen leggen (Niet zijnde een passagiersschip, visserschip, duwbak, veerpont en een schip dat een groot schip sleept). Het is een bijzonder bord, omdat de omschrijving 'Sport' als schip niet voorkomt in het BPR.