Doorslaggevend is de aanwezigheid van andere risicofactoren, zoals roken, hoge bloeddruk of diabetes. Bij een cholesterolwaarde van 8.0 mmol/l of hoger is het risico op slagaderziekte vier maal hoger dan gemiddeld. In dat geval zal een dokter vrijwel altijd cholesterolverlagers voorschrijven.
De gewenste hoeveelheid cholesterol is 5,0 mmol/l of lager. Hierbij is het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Licht verhoogd: Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd.
Normaalwaarden cholesterol
Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen. Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde.
Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. Het slechte LDL-cholesterol blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Daarom wordt bij bloedonderzoek gekeken naar verschillende soorten vetstoffen in het bloed.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Van een hoog cholesterol merkt u meestal niets. Dat maakt het ook juist zo gevaarlijk. U kunt al jarenlang een hoog cholesterol hebben zonder dat u dit weet. Alleen door bloedonderzoek te doen kunt u erachter komen of er sprake is van een verhoogd cholesterol, een laag goed (HDL) cholesterol of verhoogde triglyceriden.
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.
Als richtlijn geldt dat uw non-HDL-cholesterol lager moet zijn dan 4 mmol/l en dat uw totale cholesterol 5 mmol/l of lager moet zijn.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Een totaal cholesterol onder de 5 is meestal goed. Een totaal cholesterol boven de 8 is erg hoog.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Elke dag wandelen kan de bloeddoorstroming verbeteren en zorgen voor een gezondere cholesterolwaarde en sterke spieren en botten. Ook kan het helpen bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van je totale gezondheid. Hoe gezond is een uur wandelen? Een uur wandelen per dag verbetert je gezondheid.
In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines.
Gemeten aan een afname van serum-PTH en een toename van serumcalcium, vertoonde de vitamine D-repletiegroep significante eindorgaanreacties op vitamine D-therapie. Deze fysiologische reacties waren ook significant geassocieerd met een toename van LDL-cholesterol .