Wanneer je iemand beter wil leren kennen is het niet genoeg om alleen maar vragen te stellen. Het stellen van goede vragen is één ding. Je moet daarnaast ook actief luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Neem af en toe een pauze om de antwoorden van de ander op jezelf in te laten werken.
“Ga je morgen beginnen?” “Wil je hier eigenlijk wel werken?” “Moet je niet even met Jan gaan praten?” De ander moet eerst “ja” of “nee” antwoorden. Daarna kan hij gewoon zijn mond houden. Wat de vragensteller wil of vindt, is al in de vraag verpakt. Dit soort vragen is dus suggestief.
'Wat als' er brand is in je huis: welke drie dingen neem je mee naar buiten? 'Wat als' je in een ander land mag wonen, welke zou het zijn? 'Wat als' je 1 miljoen euro aan iemand anders zou mogen geven, wie zou het zijn? 'Wat als' je nu seks zou mogen hebben met iemand, wie zou het zijn?
Een persoonlijke vraag is een vraag waarop het antwoord iets zegt over de persoon die antwoord geeft en vaak een vertrouwelijk karakter heeft.
“Wat als”-vragen zijn een belangrijk onderdeel van leren weerbaarder te worden. Ze betekenen dat je zelf gaat nadenken over hoe situaties ontstaan en wat je kunt doen om er weer uit te komen. Maar soms leiden ze de aandacht juist af van het echte probleem. Daarom is het belangrijk ze op de juiste manier te gebruiken.
Praten over koetjes en kalfjes vinden we soms lastig of gewoon vervelend. Toch heeft small talk een belangrijke functie. Juist door te praten over de alledaagse dingen die in eerste instantie wat nutteloos lijken, leer je iemand op bijvoorbeeld een feestje beter kennen.
Stel jezelf voor aan iedereen die je ontmoet, zorg dat je als korte 'pitch' in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je komt doen. Vraag ook belangstellend naar de functie van degene tegenover je en probeer sowieso haar of zijn naam en afdeling te onthouden, maar blijf niet te lang kletsen.
Wat is een kennismakingsgesprek. Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen een sollicitant en potentiële werkgever over een openstaande functie binnen het bedrijf. Doel van dit gesprek is om te kijken of er een klik is tussen de sollicitant en het bedrijf.
Probeer tijdens je eerste dag/week een duidelijk beeld te krijgen van de organisatie. Vind voor jezelf de vragen op onderstaande vragen uit: * Wie neemt de beslissingen en wie zijn daarbij betrokken? * Op wat voor momenten ontstaan die beslissingen?
Het kan geen kwaad om iemand te vertellen dat je hem of haar beter zou willen leren kennen, als vriend, of dat je romantische gevoelens voor de persoon hebt. Zeg bijvoorbeeld tijdens een gewoon gesprek, 'Ik praat graag met je en ik hoop dat we onze vriendschap in de toekomst verder kunnen uitbouwen.
Serieuze 'zou je liever'-vragen
Weinig thuis zijn en heel veel geld verdienen of minder geld verdienen en meer tijd overhouden voor elkaar? Willen weten wat er na de dood is of gedachten kunnen lezen? Iets aan het verleden veranderen of in de toekomst kunnen kijken?
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je onderbuikgevoel één van de belangrijkste dingen is in een relatie. Misschien nog wel belangrijker dan je gevoel voor hem. Dus als je het gevoel hebt dat jullie een goede match zijn, speelt dit een grote rol in of jullie lang en gelukkig samen zullen blijven.
20 grappige vragen om te stellen aan je vrienden
Als je een nieuwe wet zou invoeren, welke zou dat dan zijn? Wat is jouw ultieme guilty pleasure? Wanneer je volgend jaar terugkijkt naar je genomen foto's, wat staat er dan zeker op? Welk smoesje heb jij de afgelopen tijd gebruikt om onder dingen uit te komen?
Balspelletjes doen het bij veel kinderen goed. Vang de bal is dan ook een leuk kennismakingsspel waarbij je elkaar beter leert kennen. Alle kinderen staan in een cirkel en één speler krijgt de bal. Deze speler gooit de bal naar een andere speler.
Een indirecte vraag geeft inhoudelijk wel een vraag weer, maar heeft niet de vorm van een vraag. De woordvolgorde is anders dan bij een directe vraag en bij hardop lezen stijgt de intonatie niet zoals bij een vragende zin. De vraag is of een jeugdrechter dan nog onpartijdig kan zijn.
Open vragen beginnen met vraagwoorden als wie, welke, waar, hoe, wat of bijvoorbeeld waarom. Voorbeelden van open vragen zijn: "Wat heb je gehoord?" of "Waar ga je naar naartoe?"
Vragen kunnen onderverdeeld worden in directe en indirecte vragen. Een directe vraag eindigt altijd met het vraagteken ? (zie leestekens) Voorbeeld: Wanneer kom je?