De roofvogel warawara (caracara / polyborus plancus) en de felgele troepiaal zijn waarschijnlijk de bekendste vogels van Curacao. De geelgroene parkieten, lokaal 'prikichi' genoemd, zijn ook alomtegenwoordig op Curacao.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
Soorten vogels op Bonaire
Naast de 'gewone' vogels die je ook in Nederland kan spotten zoals mussen, zie je hier ook veel watervogels. Denk aan de fregatvogel, de pelikaan en natuurlijk de flamingo. Ook zie je hier heel veel steltlopers en meeuwsoorten.
Papegaaien, Fregatvogels, Suikerdiefjes, Kolibries, Flamingo's en zo verder. Een bonte verzameling inheemse vogels en trekvogels uit Noord-Amerika, met slechts een paar soorten die ook in Europa gangbaar zijn.
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
Hier komen, naast vele tientallen soorten tropische vissen, in zee o.a. barracudas, haaien, inktvissen, krabben, kreeften, roggen, schildpadden, zeepaardjes en zeesterren voor.
Ze voeden zich veelal met insecten en fruit.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
Het voedsel bestaat voornamelijk uit nectar, en om deze te bereiken prikken ze een gaatje in de bloemkelk. De meeste vogels bestuiven tevens de bloem, maar deze niet, vandaar de naam 'dief'. Ook vruchten worden gegeten. Suikerdiefjes leven meestal solitair.
Costa Rica is een paradijs voor vogelaars. Er zijn maar weinig plekken ter wereld, waar per km2 zoveel verschillende vogelsoorten te zien zijn. Costa Rica kent een enorme biodiversiteit. Er leven meer dan 900 verschillende vogels in dit relatief kleine land.
In de Caribische Zee die Aruba omspoelt, leven vier verschillende soorten (onschuldige) haaien: zandhaaien, verpleegsterhaaien, tijgerhaaien en hamerhaaien. De genoemde haaiensoorten bivakkeren bijvoorkeur aan de oostkust van het Benedenwindse Eiland.
Op Aruba komen 2 soorten slangen voor, de Santanero en de Cascabel. De Cascabel hoort tot de familie van de ratelslangen. De Cascabel is de enige giftige slang van Aruba. Latijnse naam: Crotalus durissus unicolor Lengte: 65 cm – 100 cm.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
Vogels die overdag zo talrijk aanwezig zijn, zijn 's nachts grotendeels afwezig. De belangrijkst groep die zich heeft aangepast aan het leven in het donker zijn uilen. In onze streken is de kerkuil toch wel de meest kenmerkende verschijning. Ze kunnen 's nacht redelijk goed zien, maar jagen vooral op het gehoor.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
De hamerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de haaiensoorten die sporadisch voorkomen in de wateren van Bonaire. De kans op een ontmoeting met deze haaien is het grootst aan de oostkust van het eiland. Aan deze kant is de noordoostpassaatwind nog op volle snelheid en jaagt hij de golven metershoog op.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.