Roofvogels jagen overdag (dagroofvogels). Maar er zijn ook nachtroofvogels; de uilen. Uilen hebben ook klauwen, maar slechts twee tenen naar voren en twee naar achteren en hun kromme snavel is korter. Uilen jagen in het donker, hoewel er ook soorten overdag jagen.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen.
Uilen. Mysterieuze vogels, met vaak priemende blikken, die geruisloos jagen in de gitzwarte nacht. Ze lijken niet van deze wereld en prikkelen de menselijke fantasie al vele eeuwen, want ze schijnen te beschikken over geheimzinnige krachten.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
De trendsetters zijn doorgaans merels, roodborsten winterkoningen en heggenmussen.Koolmezen en pimpelmezen zijn er ook wel vlot bij.
Warblr is een app voor Android en iOS die vogels automatisch herkent aan hun lied. De manier waarop het werkt? Je maakt een opname van een vogelgeluid in Warblr en de app geeft je het antwoord.
De nachtzwaluw krijg je overdag niet makkelijk te zien maar je kan deze vogel wel horen! Na zonsondergang kan je minutenlang intens ratelend geluid – met af en toe korte pauzes – van de nachtzwaluw horen. De zang is heel opvallend en kenmerkend.
Vals alarm
Het was al bekend dat de treurdrongo geregeld zijn alarmroep laat klinken, als er niets aan de hand is. Als andere vogels en beesten op het vals alarm reageren en het hazenpad kiezen, pikt de treurdrongo hun voedsel in.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB.
's Avonds als de uilen actief worden, begint het mannetje te roepen om het territorium af te bakenen. 's Nachts jagen ze en zijn ze meestal stil omdat ze anders hun prooi zouden waarschuwen. In de baltsperiode roepen ze vaak wel de gehele nacht door.
Uilen zijn nachtroofvogels. Ze hebben ook klauwen zoals de dagroofvogels, maar met twee tenen naar voren en twee naar achteren.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Sommige vogelsoorten laten ook 's avonds, rondom zonsondergang, nog even flink van zich horen, weet Louwe Kooijmans. “Ze doen dat vlak voordat ze gaan slapen. Denk bijvoorbeeld aan de zanglijster, het roodborstje en de merel. Ook dit is om duidelijk te maken: hier is mijn territorium.''
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Kraaien gebruiken de sterkte van het daglicht als klok. Wanneer het in de loop van de avond schemerig wordt, dan neemt de drang om naar de slaapkolonie te gaan toe. Kraaien verlaten als het weer licht wordt in de ochtend in groepjes de slaapplaats om op zoek te gaan naar voedsel.
Meestal twee, soms drie, zelden vier bijna vlieg vlugge ransuilen. Ze maken urenlang een hoog piepend 'pii-ih' geluid, dat eigenlijk nog het meest lijkt op het geluid van een slecht geoliede scharnier van een deur. Jonge ransuilen verlaten medio juni/juli hun nest waarna ze via dit geluid contact houden met hun ouders.
De sprinkhaanzanger dankt zijn naam aan de zang van het mannetje; een voortdurend rinkelend geluid dat sprekend lijkt op dat van een sprinkhaan.
Elk jaar in Zuid Frankrijk horen wij tegen schemertijd een vogel die een geluid maakt dat klinkt als "tuut". Wij noemen deze vogel dan ook de tuut vogel. Het is telkens een eenmalig geluid dat na een aantal seconden herhaald wordt.
De vleugels van de torenvalk wijken af van die van andere valken, de punten zijn namelijk niet zo spits. Daarnaast herken je de torenvalk ook aan het 'bidden': de vogel hangt dan op een plek in de lucht en blijft hier hangen door snelle vleugelslagen te maken.
Vroege Vogels - Blaffende ransuilen bijten niet - YouTube. "Gespot op Ameland tijdens het Pinksterweekend: een ransuil die in de schemering een blaffend geluid maakt!
De baltsroep, die uit een ijselijk, luid gekrijs bestaat, is het meest indrukwekkende geluid, dat het mannetje in de vlucht laat horen. Het is de eigenlijke zang van de Kerkuil. De “schreeuw” is op honderden meters hoorbaar. Het mannetje laat zo duidelijk horen dat hij aanwezig is en een territorium bezit.
Dan het leukste weetje over spotvogels: het zijn meester-imitators! Ze zijn geweldig in het nabootsen van andere vogels. Een beetje spotvogel zou dus ook zomaar Zuid Afrikaanse geluiden kunnen voortbrengen, want daar overwintert ie. Andere puike imitators zijn merels, zanglijsters, spreeuwen, zwartkop.
De meeste mensen kunnen geluiden horen met frequenties van ongeveer 20 Hz tot 20.000 Hz.Het beste horen we geluiden in het bereik van 1.000 Hz tot 5.000 Hz. Daar staat namelijk de menselijke spraak centraal. Gehoorverlies kan het frequentiebereik dat we kunnen horen verminderen.